Össztűz zúdult Ferenc pápára az orosz fiataloknak küldött üzenete miatt

A szentatya a katolikus orosz fiatalokat a béke művészének kérte fel szentpétervári beszédében.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 08. 29. 7:38
Ferenc pápa videós kapcsolat segítségével szólal fel a katolikus összoroszországi találkozóján, 2023.08.25-én. (Forrás: Michael MacKay / Twitter)
Ferenc pápa videós kapcsolat segítségével szólal fel a katolikus összoroszországi találkozóján, 2023.08.25-én. (Forrás: Michael MacKay / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Össztűz alá került Ferenc pápa, miután arra biztatta az orosz fiatalokat, hogy ne mondjanak le „örökségükről”, mint a „nagy, felvilágosult orosz birodalom” örökösei.

Soha ne adjátok fel ezt elődeitek hagyatékát, ugyanis ti a nagy Oroszország örökösei vagytok, ebben a szemléletben járjatok utatokon 

– idézte a Politico a Szentatya szavait, aki a katolikus fiatalok pénteki szentpétervári összoroszországi találkozóján üzent.

A pápa kitért I. Péter és II. Katalin egykori orosz uralkodókra is, akik az Orosz Birodalom felvirágzásában és az európai hódítások kiterjesztésében kulcsszerepet játszottak, de az orosz imperializmus szimbólumaként is ismertek.

Önök a nagy Oroszország örökösei: a szentek, a királyok, Nagy Péter és II. Katalin nagy Oroszországának leszármazottjai, egy nagy és felvilágosult orosz birodalomnak, kultúrának és emberségnek az örökösei

– fogalmazott.

A szentatya kijelentései az interneten kritikus kommenteket kaptak, sokan azért bírálták a pápát, hogy Oroszország imperialista múltját dicséri, amikor a Kreml háborút indított Ukrajnában. A bírálók azonban elsiklottak Ferenc pápa azon kijelentései fölött, amikor a fiataloknak azt üzente, hogy legyenek a béke művészei, és vessék el a megbékélés magjait.

Ferenc pápa többször is bírálta az ukrajnai orosz inváziót, és a konfliktus befejezésére szólított fel. Kritikusai azonban elégedetlenek, mert nem ítélte el név szerint Vlagyimir Putyin orosz elnököt a háború kirobbantásáért – amely nem is illeszkedne a pápai intézmény keretébe, illetve Ferenc pápa mindig is több szereplőnek tulajdonította a konfliktus kialakulásának okait.

Borítókép: Ferenc pápa videós kapcsolat segítségével szólal fel a katolikusok összoroszországi találkozóján 2023. augusztus 25-én. (Forrás: Michael MacKay / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.