Folytatódik Donald Trump üldözése: újabb vádat emeltek ellene

Vádat emeltek Donald Trump volt amerikai elnök és további 18 vádlott, köztük Trump ügyvédei ellen Georgia államban. A 98 oldalas vádirat szerint a volt elnök a 2020-as választás eredményének megváltoztatására törekedett.

Magyar Nemzet
Forrás: Fox News2023. 08. 15. 6:10
TRUMP, Donald
Arlington, 2023. augusztus 3. Donald Trump volt amerikai elnök kiszáll repülõgépébõl az arlingtoni Ronald Reagan Washingtoni Nemzeti Repülõtéren 2023. augusztus 3-án, amikor vádismertetésre meg kell jelennie a washingtoni szövetségi bíróságon. A volt elnököt többek között az Egyesült Államok rovására bûnszövetkezetben elkövetett csalással és hivatalos eljárás akadályozásával vádolják a 2020-as elnökválasztás utáni hatalomátadással kapcsolatban. MTI/AP/Alex Brandon Fotó: Alex Brandon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump volt amerikai elnök ellen vádat emeltek a georgiai állami ügyészek által vezetett, évek óta tartó bűnügyi nyomozás okán, amely a 2020-as elnökválasztás eredményének megkérdőjelezésére irányuló állítólagos erőfeszítései miatt indult az államban. A 98 oldalas vádiratban 18 további vádlottat is megneveztek.

A vádpontok között szerepel a georgiai vesztegetési törvény megsértése; közhivatalnok által elkövetett esküszegésre való felbujtás; közhivatalnok megszemélyesítésére irányuló összeesküvés; első fokú hamisítás elkövetésére irányuló összeesküvés; hamis állításokra és írások hamisítására irányuló összeesküvés; hamis dokumentumok benyújtására irányuló összeesküvés; első fokon hamisítás elkövetésére irányuló összeesküvés; hamis dokumentumok benyújtása; és közhivatalnok általi esküszegésre való felbujtás – írja a Fox News amerikai televíziós hálózat.

A korábbi republikánus párti vezető volt az első elnök az Egyesült Államok történetében, aki ellen büntetőjogi vádakat emeltek.

A 2020-as elnökválasztást követően Trump állítólag Georgia állam államtitkárával, Brad Raffenspergerrel folytatott telefonbeszélgetése során ragaszkodott ahhoz, hogy megnyerte Georgia államot. Trump sürgette őt, hogy találjon elég szavazatot az állam eredményének megfordításához.

A különleges vádesküdtszék mintegy hét hónapon át hallgatta meg a tanúkat, köztük a volt elnök olyan magas rangú szövetségeseit, mint Rudy Giuliani ügyvéd és Lindsey Graham dél-karolinai szenátor, valamint georgiai tisztviselőket, például Raffenspergert és Brian Kemp kormányzót.

Trump kampánycsapata a volt elnök saját közösségi média platformján reagált a vádemelésre, koholt vádaknak nevezte az ellene felhozottakat, és hangsúlyozta, hogy véget kell vetni a jogi kettős mércének. 

Szerinte Fani Willis ügyész szándékosan elhúzta a nyomozást, hogy a vádemeléssel befolyásolja a 2024-es elnökválasztási küzdelmet.

Trump előválasztási ellenfelei közül egyelőre Vivek Ramaswamy reagált a vádemelésre, aki katasztrofálisnak tartja azt.

Mint arról beszámoltunk, a volt elnök ellen további három eljárás van folyamatban. New York államban hallgatási pénz fizetésével és ehhez kapcsolódóan üzleti dokumentumok meghamisításával vádolták meg. Floridában egy szövetségi szintű ügyben 37 pontos vádiratot adtak ki ellene bizalmas dokumentumok hanyag kezelése miatt, ezt nemrég három újabb vádponttal is kiegészítették. Washingtonban szintén szövetségi eljárással néz szembe a Capitolium 2021. január 6-i ostroma és az ahhoz vezető események miatt. 

 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.