Fontos problémáról tárgyalt Zelenszkij a kárpátaljai magyar vezetőkkel + videó

Az ukrán elnök köszönetet mondott a magyar közösségnek a háború alatt végzett tevékenységéért.

Magyar Nemzet
Forrás: Kárpáti Igaz Szó, Facebook2023. 08. 03. 17:09
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kárpátaljai látogatása során Beregszászra is ellátogatott, ahol a magyar közösség képviselőivel is egyeztetett 2023.08.02-án. (Fotó: Володимир Зеленський / Twitter)
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kárpátaljai látogatása során Beregszászra is ellátogatott, ahol a magyar közösség képviselőivel is egyeztetett 2023.08.02-án. (Fotó: Володимир Зеленський / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kárpátaljai vizitje során Beregszászra is ellátogatott, ahol köszönetet mondott az átmenetileg Kárpátalján tartózkodó menekültekkel való törődésért – hívta fel a figyelmet Babják Zoltán, Beregszász polgármesterének tájékoztatására a Kárpáti Igaz Szó (KISZÓ), kárpátaljai magyar lap.

Babják Zoltán Facebook-bejegyzésében kiemelte, hogy az Ukrajnában élő magyar közösség képviselőivel első alkalommal került sor ilyen formátumú találkozóra.

A találkozón alkalmam volt hangsúlyozni, hogy Volodimir Zelenszkij az első ukrán elnök, aki a magyar nyelvet is használta újévi köszöntőjében. E gesztus igazán kedves jelzés volt magyar közösségünk számára. Köszönetet mondtam továbbá, hogy időt szakított városunk felkeresésére, és tartalmas megbeszélést folytatott a jelenlévőkkel

– idézte a portál Babják Zoltánt.

Az ukrán államfőt tisztelettel fogadták Beregszász lakosai, akiknek Zelenszkij mosolyogva mondta: „Slava Ukraini”, vagyis Dicsőség Ukrajnának.

Zelenszkij Barta Józseffel, a megyei tanács Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség frakciójának vezetőjével is egyeztetett. A KISZÓ szerint a találkozón az „átdolgozásra váró” ukrán oktatási törvény is szóba került, a kárpátaljai magyarok arra kérték az ukrán elnököt, hogy gyorsítsa fel a kormányközi bizottság munkáját az ügyben.

Volodimir Zelenszkij beszédében köszönetet mondott a magyar közösségnek a háború alatt végzett tevékenységükért.

„Köszönöm mindazt, amit most, ebben az embert próbáló időszakban tesznek. Ez nagyon fontos. Köszönöm, vigyázzanak magukra. Még csak most kezdtük a párbeszédet. Biztos vagyok benne, hogy minden kihívással megbirkózunk. Egészséget és győzelmet kívánok önöknek” – emelte ki.

Az államfő a magyar közösség vezetőjével és katonákkal is találkozott, akiket állami kitüntetésben részesített.

Az ukrán elnök Twitter-bejegyzésében mint fogalmazott: „Az orosz agresszor fenyegetést jelent mindenkire, akinek fontos a szabadság, a béke és a fejlődés. Rendszerük rabságot és szenvedést hozott Európa ezen részének népeire: ukránokra, magyarokra, lengyelekre, csehekre és másokra. Ukrajna győzelme mindenkit megment Európában.”

Zelenszkij a hallgatóságnak azt is aláhúzta, hogy „jelenleg is folyik az Ukrán Doktrína kidolgozása, amely vázolja majd államunk átalakulásának fő irányait” – utalhatott a politikusok mindazon kérések teljesítésére – így a kisebbségek nyelvhasználatának jogos igényére –, amelyek az európai uniós csatlakozáshoz elengedhetetlenek.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kárpátaljai útja során Beregszászra is ellátogatott, ahol a magyar közösség képviselőivel is egyeztetett 2023. 08. 02-án. (Fotó: Володимир Зеленський / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.