Hatszáznál is több tűzoltó küzd a lángokkal Görögországban + videók

Május elejétől kezdve már százhatvanhárom embert őrizetbe vettek a tűzvédelmi intézkedések megszegése miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 28. 6:25
null
Szikorrahi, 2023. augusztus 24. Két férfi nézi az északkelet-görögországi Évrosz tartománybeli Alekszandrúpolisz közelében fekvõ Szikorrahi környékén tomboló erdõtûz lángjait 2023. augusztus 24-én. MTI/AP/Ahiléasz Hirasz Fotó: Ahiléasz Hirasz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint hatszáz tűzoltó küzdött a lángokkal vasárnap Görögországban helikopterek és repülőgépek támogatásával, több európai ország segítségével a még pusztító három nagyobb erdőtűznél.

Az elmúlt héten több tucat erdőtűz pusztított Görögországban az erős szelek és a hőség következtében, az időjárási körülmények nehezítik az oltást. Vasárnap országszerte 105 erdőtűz oltásán dolgoztak, közülük 46 szombat és vasárnap este keletkezett – közölte a tűzoltó-parancsnokság.

A hatóságok nyomozást folytatnak az erdőtüzek okának felderítésére, egyes esetekben gyújtogatásra gyanakszanak. Több embert őrizetbe vettek gyújtogatás, illetve hanyagság gyanújával.

Az ország északkeleti részén fekvő Évroszban és Alexandrúpoliszban, ahol a tűzvészek 21 áldozata közül huszan haltak meg, kilencedik napja égett a tűz vasárnap.

Az Európai Unió Kopernikusz éghajlatmegfigyelő programja szerint az erdőtűz 77 ezer hektárnyi területet pusztított el, és 120 aktív tűzfészke volt.

Ferenc pápa vasárnap a hívőkhöz szólva a Szent Péter téren közölte, hogy imájában megemlékezik a Görögország északkeleti részén az utóbbi napokban tomboló tűzvész áldozatairól, és együttérzéséről biztosította a görög népet.

A 2023. augusztus 27-én közreadott képen helikopterről ledobott tűzgátló anyaggal próbálják megfékezni a lángokat északkelet-görögországi Évrosz tartománybeli Leptokaryá közelében augusztus 26-án. Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Dimitrisz Alexudisz

Görögország több európai országtól is segítséget kért. Németország, Svédország, Horvátország és Ciprus repülőket küldött, számos román, francia, cseh, bolgár, albán, szlovák és szerb tűzoltó pedig a földön segít az oltásban.

Május elejétől október végéig tűzvédelmi intézkedések vannak érvényben Görögországban. A tűzoltóság az intézkedések életbe lépése óta 163 embert vett őrizetbe az előírások megsértése miatt – közölte Pavlosz Marinákisz kormányszóvivő; 118-at hanyagsággal, huszonnégyet pedig gyújtogatással vádolnak. A rendőrség további tizennyolc embert vett őrizetbe.

Borítókép: Két férfi nézi az északkelet-görögországi Évrosz tartománybeli Alekszandrúpolisz közelében fekvő Szikorrahi környékén tomboló erdőtűz lángjait 2023. augusztus 24-én (Fotó: MTI/AP/Ahiléasz Hirasz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.