Már gyanúsítottjai is vannak a brutális görög erdőtüzeknek + videó

Eddig 21 ember halálát okozta a természeti katasztrófa.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 26. 14:38
null
Szteiri, 2023. augusztus 24. Az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékén szereplõ Hosziosz Lukasz-kolostor egyik, erdõtûzben kiégett melléképülete az Athéntól északra elterülõ Boiótia régióban fekvõ Szteiriben 2023. augusztus 24-én. MTI/EPA/ANA-MPA/Panajotisz Prajannisz Fotó: Panajotisz Prajannisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög tűzoltóság bejelentette, hogy szombaton őrizetbe vettek két férfit azzal a gyanúval, hogy szándékosan gyújtogattak és ezzel erdőtüzeket okoztak, miközben az országban több száz tűzoltó küzd a lángokkal, amelyek már 21 ember haláláért felelősek.

Az egyik gyanúsítottat Évián tartóztatták le, miután szándékosan felgyújtotta a kiszáradt avart a szigeten fekvő Kárisztosznál. A tűzoltóság tájékoztatása szerint a férfi azt is bevallotta, hogy ő okozott további négy tüzet a környéken júliusban és augusztusban. A másik férfit a közép-görögországi Lárisza térségében tartóztatták le azzal a váddal, hogy szándékosan felgyújtotta a kiszáradt növényzetet.

A tűzoltóság mindkét esetben tájékoztatta az igazságügyi hatóságokat. Janez Lenarcic, az Európai Bizottság válságkezelésért felelős tagja nemrégiben kijelentette, hogy Görögországban az Európai Unió történetének legnagyobb erdőtüzei pusztítanak idén nyáron.

Az még mindig nem tisztázott, hogy mi okozta a legsúlyosabb tüzeket, amelyek az északkeleti Évrosz és Alekszandrúpoli régióban – itt találták szinte az összes halálos áldozatot –, illetve Athén határában pusztítottak.

Borítókép: Az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékén szereplő Hosziosz Lukasz-kolostor egyik, erdőtűzben kiégett melléképülete az Athéntól északra elterülő Boiótia régióban fekvő Szteiriben 2023. augusztus 24-én (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Panajotisz Prajannisz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.