Károly király családjához vezetnek az orosz oligarcha szálai

Kenyai luxusnyaralás miatt indult nyomozás Vlagyimir Putyin szövetségese ügyében.

Magyar Nemzet
2023. 08. 20. 7:42
RUSSIA-UKRAINE-CONFLICT-ECONOMY Russian oligarch Oleg Deripaska addresses media representatives during a press conference in Moscow on June 28, 2022. Russian oligarch Oleg Deripaska said that it was a "colossal mistake" for Russia to destroy Ukraine with its military operation, a rare rebuke from a member of Russia's elite. (Photo by Natalia KOLESNIKOVA / AFP) Fotó: Europress/AFP/Natalia Kolesnikova
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kihallgatják Károly brit király unokatestvérének lányát – az amerikai hatóságok ugyanis arra gyanakodnak, Alexandra Bowes-Lyon luxusnyaralást szervezett Oleg Gyeripaszka orosz milliárdos számára. A Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is jó kapcsolatokat fenntartó oligarcha ügye a napokban került ismét címlapokra, miután Charles McGonigal, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt kémelhárítási vezetője elismerte, hogy pénzért cserébe segítette az üzletembert.

Alexandra Bowes-Lyonról pedig azt állítják, 2021 februárjában általa vehetett részt Gyeirpaszka egy háromnapos kenyai szafarin.

A 37 éves 2011 óta New Yorkban élő nőnek minderre a brit Space for Giants nevű, elefántokkal foglalkozó jótékonysági szervezeten keresztül volt lehetősége, amikor a szervezet amerikai ágának dolgozott. Az oligarcha ekkoriban szintén kapcsolatban állt a szervezettel mint adományozó. A New York Post amerikai bulvárlap a luxusnyaralás időpontjára hívta fel a figyelmet, melyre azután került sor, hogy Gyeripaszkát azzal vádolták meg, beavatkozott a 2020-as elnökválasztásba. A hatóságok azt is vizsgálják, a jótékonysági szervezet szándékosan segítette-e az üzletembert, ám a Daily Mail brit napilap szerint a Space for Giants nem áll bűncselekmény gyanúja alatt.

Gyeripaszka, az egyik legbefolyásosabb oligarcha már évek óta az Egyesült Államok szankciós listáján van, először 2018-ban hoztak ellene intézkedéseket, majd az előző elnökválasztás után újabb szankciókra került sor. Az üzletemberről ugyanis úgy tartja Washington, hogy hírszerzési feladatokat végez Vlagyimir Putyin orosz elnök számára. Emellett azzal is vádolják, hogy hatalmas vagyonát zsarolás és gyilkosságok útján halmozta fel: Gyeparszkának több ingatlana és magánrepülőgépe is van. Az amerikai szankciókat több alkalommal is megpróbálta megkerülni az elmúlt években, egyebek mellett azzal, hogy amerikai üzleteinek megkötésére más személyeket bízott meg, hogy nevében járjanak el.

Borítókép: Oleg Gyeripaszka orosz oligarcha (Fotó: AFP/ Natalia Kolesnikova)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.