Kitálalt a Joe Biden által kirúgatott főügyész

Exkluzív interjút adott az amerikai Fox News televíziós hálózatnak Viktor Sokin volt ukrán főügyész, akit az amerikai kormány nyomására távolítottak el hivatalából 2016-ban. Bár a teljes interjú csak szombat este kerül adásba, egyes részletei már napvilágot láttak, és ezekből kiderül, a hajdani főügyész Hunter Bident és a Burisma energetikai holding vezetőit sejti kirúgása hátterében, és meg van győződve arról, hogy mind Hunter, mind Joe Bident lefizették.

Magyar Nemzet
Forrás: Fox News2023. 08. 26. 15:21
BIDEN, Joe; BIDEN, Hunter
Washington, 2023. június 26. Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden a washingtoni Fort McNair támaszpontra érkezik Camp Davidbõl 2023. június 25-én. MTI/AP/Andrew Harnik Fotó: Andrew Harnik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Petro Porosenko akkori ukrán elnök 2016-ban menesztette Viktor Sokin főügyészt. Ez tény, ahogy az is, hogy az amerikaiak Joe Biden akkori alelnök vezetésével nyomást helyeztek Porosenkóra, hogy távolítsa el a főügyészt. Hogy mindez miért történt, arról viszont homlokegyenest eltérő indoklások láttak napvilágot, és úgy tűnik, a kérdés szervesen összefügg a Hunter Biden piszkos üzleti ügyeivel kapcsolatos képviselőházi vizsgálattal, ami miatt egyre inkább kezd szorulni a hurok a regnáló elnök körül is.

Viktor Sokin főügyészként 2015-ben és 2016-ban korrupció vádjával nyomozást folytatott a Burisma ukrán energetikai holding és annak tulajdonosa, Mikola Zlocsevszki ellen. 2016 februárjára az ügy odáig jutott, hogy Sokin kérvényezte az akkor már Dubajban élő Zlocsevszki vagyonának lefoglalását.

Egy hónappal ezután menesztették hivatalából.

A Fox News beszámolója szerint Sokin az interjúban úgy fogalmazott:

Korábbi interjúimban többször elmondtam, hogy Porosenko az akkori alelnök, Biden nyomására rúgott ki, mert a Burisma ügyében nyomoztam. Mindketten megértették, hogy ha továbbra is felügyeltem volna a Burisma elleni vizsgálatot, akkor kiderítettük volna a tényeket a korrupciós tevékenységükről. Ez Hunter Bidenre, az üzlettársára, Devon Archerre és másokra is vonatkozott.

Sokin azt is elmondta, hogy meg van győződve arról, hogy Hunter Bident és Joe Bident egyaránt megvesztegették a Burisma vezetői, ezt az állítását azonban nem támasztotta alá bizonyítékokkal.

Nem akarok bizonyítatlan tényekkel foglalkozni, de szilárd személyes meggyőződésem, hogy igen, ez volt a helyzet. Megvesztegették őket. És az a tény, hogy Joe Biden 1 milliárd dollárnyi amerikai pénzt adott oda az elbocsátásomért, kirúgásomért cserébe, ez önmagában nem korrupciós ügy?

− tette fel a költői kérdést a menesztett főügyész.

Mint arról beszámoltunk, július legvégén tanúvallomást tett a képviselőházban Hunter Biden korábbi üzlettársa, Devon Archer, aki az ifjabbik Bidenhez hasonlóan a Burisma igazgatótanácsának tagja volt. Bár a vallomásra zárt ajtók mögött került sor, azt követően James Comer, az amerikai képviselőház felügyeleti bizottságának vezetője a Twitteren közzétett közleményében a következőket írta

Devon Archer tanúvallomása megerősíti, hogy Joe Biden hazudott, amikor azt mondta, nem volt tudomása a fia üzleti ügyeiről és nem vett részt azokban. Joe Biden volt a márka, és több mint húsz alkalommal csatlakozott Hunter üzleti vacsoráihoz a külföldi partnereivel személyesen vagy telefonon keresztül.

Archer egy konkrét esetről is beszámolt, amikor a Burisma vezetői segítséget kértek Hunter Bidentől, és ő Archer vallomása szerint fel is hívta „Washingtont”. Ez az eset történetesen néhány nappal Joe Biden ukrajnai útja előtt történt, amelynek során elhangzott a fentebb említett nyomásgyakorlás Porosenko felé.

Az ifjabbik Biden 2014-ben került be a Burisma igazgatótanácsába, és 2019-ig, mandátuma lejártáig maradt a jövedelmező pozícióban. 

Egy a Fox News által korábban közzétett email tanúsága szerint Hunter egy lobbicéggel is összekötötte a Burisma vezetőit, hogy az segítsen ejtetni a Zlocsevszki ellen felmerült korrupciós vádakat és leállíttatni a nyomozásokat.

A bizonyítékok alapján egyértelmű hogy Hunter Bident csak a vezetékneve és a családi kapcsolatai miatt nevezték ki a Burisma igazgatótanácsába

– mondta Comer bizottsági elnök a Fox Newsnak.

A Fehér Ház ugyanakkor minden erre vonatkozó állítást hevesen tagad. Szerintük Sokin hazudik, annak ellenére, hogy 2018-ban maga Joe Biden dicsekedett azzal egy nyilvános eseményen, hogy egymilliárd dollárnyi amerikai segély visszatartásával fenyegette meg az ukránokat, amennyiben nem rúgják ki a főügyészt, és sikerrel is járt. Az elnöki stáb verziója szerint Sokin nem is nyomozott a Burisma ellen, és épp azért akarták eltávolíttatni az amerikaiak, mert nem lépett fel elég keményen az országban burjánzó korrupció ellen.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.