Újabb összefonódást tártak fel Hunter Biden ügyében

Ügyészként David Weiss, a Hunter Biden ügyének vizsgálatával megbízott különleges ügyész együtt dolgozott Beau Bidennel, Joe Biden amerikai elnök idősebb fiával, aki 2015-ben rákban hunyt el. A képviselőház előtt az ügy átpolitizált kezeléséről tanúskodó egyik informátor szerint egy valóban független különleges ügyész kinevezésére lenne szükség az ügyben.

Kónya Rita
2023. 08. 22. 13:12
President Biden Hosts The Annual White House Easter Egg Roll
US-PRESIDENT-BIDEN-HOSTS-THE-ANNUAL-WHITE-HOUSE-EASTER-EGG-ROLL Fotó: DREW ANGERER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Washington Post feltárta, hogy David Weiss, a Hunter Biden ügyének vizsgálatára kinevezett különleges ügyész, korábban, megbízott delaware-i szövetségi ügyészként szorosan együtt dolgozott Beau Bidennel, Joe Biden idősebbik fiával, aki akkoriban Delaware állam főügyésze volt. A lap szerint Weiss egyszer magával Joe Biden akkori alelnökkel is megjelent együtt, 2010-ben egy wilmingtoni szövetségi bíró beiktatásán.

Mint arról beszámoltunk, nagy felháborodást váltott ki Merrick Garland amerikai igazságügy miniszter döntése, hogy David Weisst, aki eddig delaware-i szövetségi ügyészként vizsgálta Hunter Biden ügyeit, különleges ügyésszé nevezi ki.

Az amerikai jog szerint különleges ügyészt akkor neveznek ki, ha összeférhetetlenség merül fel vagy politikailag kényes kérdésről van szó, amelyben a közérdek megköveteli a minisztériumtól független vizsgálatot.

A kinevezettnek a kormánytól független személynek kell lennie, ami például a Joe Biden dokumentumkezelési ügyét vizsgáló Robert Hur és az orosz választási beavatkozással kapcsolatos FBI-vizsgálat ügyében eljáró John Durham esetében meg is valósult, hiszen kinevezésükkor egyikük sem volt ügyész. Nem így David Weiss, aki delaware-i szövetségi ügyészként kapta a kinevezést. Ez felveti a hatalmi ágak összefonódásának lehetőségét – mutat rá a Fox News amerikai televíziós hálózat elemzése.

A cikk idézi az Egyesült Államok egyik legtekintélyesebb jogászát, Alan Dershowitzot, aki szerint Hunter Biden ügyének jelenlegi állása kétségeket vet fel azzal kapcsolatban is, hogy a képviselőház bizottságai folytathatják-e az eddigi szinten a Hunter Biden ellen folyó vizsgálatukat most, hogy különleges ügyészt neveztek ki az ügyben.

A bizottságok mindenesetre további FBI- illetve adóhatósági (IRS) ügynököket idéztek be, hogy tanúskodjanak a Hunter Biden utáni vizsgálattal kapcsolatban.

Kötelességünk követni a tényeket, bárhová is vezetnek, és a Biden-kormány tisztviselőinek tanúvallomását kikényszerítő idézéseink kulcsfontosságúak annak megértéséhez, hogy az elnök fia hogyan részesült különleges bánásmódban a szövetségi ügyészektől, és ki volt a végső döntéshozó az ügyben. Az amerikaiak megérdemlik, hogy megtudják az igazságot, különösen most, hogy Garland főügyész úr ugyanazt az amerikai  szövetségi ügyészt nevezte ki különleges ügyésznek, aki felügyelte Hunter Biden kedvező vádalkuját, és akadályozta az állítólagos adóügyi bűncselekményeivel kapcsolatos nyomozást

− írták hétfői közleményükben a bizottsági elnökök.

A képviselőház előtt tanúskodó egyik informátor ügyvédje szerint a napvilágra került információk fényében 

Weissnek mennie kellene, és egy valóban független különleges ügyészt kellene kinevezni a helyére.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden (Fotó: Drew Angerer/Getty Images North America/Getty Images via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.