Légvédelem, tüzérség, lőszerek: tovább öntik a fegyvereket az amerikaiak Ukrajnába

Újabb 250 millió dolláros katonai segítséget jelentettek be.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 29. 21:53
null
Donyeck, 2023. augusztus 10. Ukrán katona kezében levõ nehéztüzérségi lõszer a frontvonalnál, a kelet-ukrajnai Donyecki területen 2023. augusztus 9-én, az Ukrajna elleni orosz hadmûveletek második évében. MTI/AP/Libkos Fotó: Libkos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok újabb 250 millió dolláros katonai segítséget küld Ukrajnának – jelentette be kedden az amerikai külügyminisztérium. A tárca közleménye szerint a csomag tartalmaz:

  • AIM–9M légvédelmi rakétákat, 
  • HIMARS mobil rakétatüzérségi járművekhez használható eszközöket,
  • valamint 105 és 155 milliméteres tüzérségi lőszereket, egyéb rakétákat, 
  • valamint hárommillió darab, kézifegyverbe való lőszert. 

Az amerikai hadsereg készleteiből azonnal lehívható szállítmányban szerepelnek még aknamentesítő eszközök, akadályromboló lőszerek, páncéltörő rakéták és korábban küldött eszközökhöz pótalkatrészek.

A Fehér Ház keddi sajtótájékoztatóján Karinne Jean-Pierre szóvivő úgy fogalmazott, hogy az újabb csomaggal támogatni kívánják az ukrán haderő jelenleg is zajló ellentámadását, valamint erősíteni Ukrajna légvédelmét az ismétlődő orosz rakétatámadások ellen.

A védelmi minisztérium beszerzésekért felelős vezető tisztségviselője hétfőn egy konferencián arról beszélt, hogy az Egyesült Államok katonai vezetése és kormánya minden ukrajnai támogatási csomag bejelentése előtt kockázatelemzést végez az amerikai katonai készenlétre vonatkozóan. William A. LaPlante szerint a katonai készletek csökkenésével járó minden tervet áttekint a hadsereg vezérkari főnöke és a védelmi miniszter, akik csak akkor engedélyezik azt, ha annak nincs negatív kihatása az amerikai katonai készenlétre, illetve nem jelent túlzott kockázatot.

A Pentagon szóvivője múlt csütörtökön azt közölte, hogy ukrán pilóták F–16-os vadászgépek kezelésére való kiképzését októberben az Egyesült Államokban is megkezdik, a tervek szerint a Nemzeti Gárda arizonai Morris légitámaszpontján. Pat Ryder hozzátette, hogy a kiképzés kiegészíti az Európában dán és holland vezetéssel már zajló programot, és célja az ukrán védelmi erők hosszú távú védelmi képességeinek erősítése.

Borítókép: Ukrán katona kezében levő nehéztüzérségi lőszer a frontvonalnál, a kelet-ukrajnai Donyecki területen 2023. augusztus 9-én, az Ukrajna elleni orosz hadműveletek második évében (Fotó: MTI/AP/Libkos)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.