Az Egyesült Államok októberben kezdheti meg az ukrán pilóták képzését

A szeptemberi angol nyelvi képzés után októberben kezdhetik meg az F–16-os kiképzést az első ukrán pilóták az Egyesült Államokban. Dániában már folyik a kiképzés, azonban hosszú idő telhet még el, amíg az első F–16-osok feltűnnek az ukrán égbolton.

Magyar Nemzet
Forrás: The Guardian2023. 08. 25. 10:33
Az amerikai F-16-os harci vadászrepülőgépek több generációja 1974 óta van szolgálatban, sokak szerint ez a típus a legsikeresebb. (Fotó: Clash Report / Twitter)
Az amerikai F-16-os harci vadászrepülőgépek több generációja 1974 óta van szolgálatban, sokak szerint ez a típus a legsikeresebb. (Fotó: Clash Report / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Októberben kezdhetik meg az F–16-os kiképzést az első ukrán pilóták az Egyesült Államokban, közelebbről a Nemzeti Gárda Morris légibázisán az arizonai Tusconban. A pilótákkal együtt karbantartók is megkezdik a tréninget, addig pedig szeptemberben angol nyelvtanfolyam vár a résztvevőkre – jelentette be Pat Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője, akit a brit The Guardian idézett.

Dániában már folyik az első nyolc ukrán pilóta és egy 65 fős karbantartó brigád kiképzése a Skrydstrup légibázison, néhány nappal ezelőtt pedig a skandináv ország azt is bejelentette, hogy 19 F–16-ost bocsát a háborúban álló ország rendelkezésére, azzal a feltétellel, hogy azokat kizárólag saját területük védelmére vethetik be, az Oroszország elleni támadásra nem.

Azzal a feltétellel adományozunk fegyvereket, hogy azokat az ellenség kiűzésére használják Ukrajna területéről. És ennél nem tovább. Ezek a feltételek érvényesek, legyen szó harckocsikról, vadászgépekről vagy másról

idézte Jakob Ellemann-Jensen dán védelmi minisztert a Reuters hírügynökség.

Mint arról beszámoltunk, Hollandia szintén jelezte, hogy hajlandó F–16-osokat átadni Ukrajnának, de csak az F–35-ösökre való átállás után, ami aligha zajlik le 2024 vége előtt. Csütörtökön Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök is bejelentette, hogy országa hajlandó F–16-osokat adni az ukránoknak.

Egy tapasztalt vadászpilóta kiképzése az F–16-osokkal való repülésre legkevesebb öt hónapot vesz igénybe, és a kurzus a gép repülésén kívül magában foglalja a fegyverzet kezelésére, a formációs repülésre, a légi harcra és a légvédelem kikerülésére vonatkozó ismereteket is.

Ez Ukrajna hosszú távú támogatásáról szól, nem a most folyó ellentámadásról

− mondta Ryder.

Borítókép: Az amerikai F–16-os harci vadászrepülőgépek több generációja 1974 óta van szolgálatban, sokak szerint ez a típus a legsikeresebb. (Forrás: Clash Report/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.