Lukasenka tudott arról, hogy merényletet terveznek Prigozsin ellen

Megbízható forrásból értesült róla.

Magyar Nemzet
Forrás: Sputnik Belorus2023. 08. 25. 19:07
LUKASENKA, Aljakszandr
Osztrovec, 2020. november 7. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök sajtótájékoztatót tart az osztroveci atomerõmûnél 2020. november 7-én, az erõmû elindulásának napján. Fehéroroszország elsõ atomerõmûve az ország villamosenergia-szükségletének harmadát biztosítja majd a tervek szerint, így kisebb energiaimportra szorul és kevésbé függ majd más államoktól. Az osztroveci beruházás ellen az Európai Unió is régóta tiltakozik - elsõsorban az erõmû építésével kapcsolatban kiderült biztonsági aggályokra és kockázatokra hivatkozva. A környezõ országok - fõként a Baltikum - két hónapja már hivatalosan is jelezték, hogy az osztroveci atomerõmû bekapcsolása esetén nem vesznek át áramot Fehéroroszországtól. MTI/EPA/BELTA/Makszim Gucsek Fotó: Makszim Gucsek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sputnik Belorus értesülései szerint a fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka tudott arról, hogy merénylet készül a Wagner-csoport vezetője ellen.

Akkor tudtam meg, amikor az emírségekbe utaztunk, akkor egy nagyon megbízható forrásból értesültem arról, hogy Jevgenyij Prigozsin ellen merénylet készül

 – jelentette ki a fehérorosz elnök.

Elárulta, hogy két órán belül egy rejtjeles üzenetet adott át az Egyesült Arab Emírségekben lévő orosz nagykövetnek, hogy tájékoztassa Vlagyimir Putyint és Alekszandr Bortnyikovot, az FSZB vezetőjét. 

Pár perccel később pedig megkérdezte Prigozsint, hogy az információ eljutott-e hozzá, és az üzletember pedig megerősítette őt abban, hogy Putyin figyelmeztette őt készülő akciókra.

A Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin soha nem kért és soha nem kapott biztonsági garanciákat – mondta el Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Sputnik Belorusnak.

Korábban lapunk is írt róla, hogy Prigozsin és a Wagner-csoport a július végi puccs után Fehéroroszországban telepedhettek le. Szerdán érkezett a hír, hogy lezuhant a zsoldossereg vezetőjének gépe a fedélzetén vele és rajta kívül még kilenc emberrel. Mindenki életét vesztette. 

Azóta Vlagyimir Putyin is részvétét fejezte ki, az elhunyt Prigozsint tehetséges üzletembernek nevezte, és a tragédia alapos kivizsgálását ígérte meg. 

Borítókép: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök. (Fotó: MTI/EPA/BELTA/Makszim Gucsek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.