Már a baloldali tartományok is roskadoznak a migránsáradat miatt

A tömegesen partra szálló afrikai bevándorlók elhelyezése komoly kihívást jelent az egész ország számára. Nagy a valószínűsége, hogy újabb migrációs rekord dőlhet meg idén.

2023. 08. 21. 18:19
null
Arrecife, 2023. augusztus 21. Illegális bevándorlók várakoznak a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén fekvõ Arrecife kikötõjében 2023. augusztus 21-én. A tengeri mentõszolgálat egyik hajója 128 migránst vett a fedélzetére a spanyol partoknál, közülük 74 embert a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro szigetén fekvõ La Restinga kikötõjébe vittek. MTI/EPA-EFE/Adriel Perdomo Fotó: Adriel Perdomo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év eleje óta több mint 103 ezer illegális bevándorló érkezett a Földközi-tengeren keresztül, Lampedusa szigetén egymás után érnek partot a migránshajók. A sziget tehermentesítése folyamatos: hajókon, repülőkön, buszokon szállítják az ország összes többi tartományába a migránsokat. A szétosztás a különböző régiók népességszáma, illetve területi nagysága arányának megfelelően történik.

Az érkezők elhelyezésére általában használaton kívüli sportcsarnokokban, kaszárnyákban, szállodákban vagy egyéb létesítményekben kerül sor. A hivatalos adatok szerint jelenleg 132 796 bevándorló van az olasz befogadóközpontokban. A legnagyobb olasz tartományban, Lombardiában 16 ezren, Emilia Romagnában és Szicíliában 12 ezren, Piemonte tartományban 11 ezren vannak. 

A rendkívüli migrációs helyzet kezelése az állandóan érkezők elosztása egyre több feszültséget szül a dél-európai országban. Legfrissebb sajtóforrások szerint már a baloldali kormányzók és polgármesterek is belátják, önköltségből nem megy a migránsok ellátása, különösen a kiskorúakkal kapcsolatos megemelkedett kiadások miatt.

A Giorgia Meloni vezette jobbközép kormányt támadják, véleményük szerint a belügyminisztérium alkalmatlan a helyzet kezelésére, magukra hagyta a baloldal vezette településeket, hogy egyedül boldoguljanak a feladattal. A belügyminiszter válaszul azonnal tisztázta a helyzetet.

Minden állami támogatást és a befogadásra alkalmas létesítmény gyors megteremtését megkapták azok a települések, amelyek a migrációs vészhelyzetet elfogadták. A baloldali kormányzók azonban folyamatosan tagadták, hogy a bevándorlás miatt vészhelyzet állt volna elő Olaszországban.

Jelenleg összesen négy tartomány van baloldali irányítás alatt, köztük a migrációs nyomást erőteljesen érzékelő déli partokon elhelyezkedő Puglia. Michele Emiliano tartományi kormányzó szerint a probléma forrása, hogy a jobbközép kormánynak semmiféle stratégiája sincs a migrációs helyzet kezelésére. Az észak-olasz tartományok jobboldali vezetői ugyanakkor a befogadóközpontok átvizsgálását, a menekültstátusra nem jogosult személyek eltávolítását szorgalmazzák.

Közben a civil hajók továbbra is százasával szállítják a bevándorlókat Olaszországba, megtagadva a belügyminisztérium által kiadott utasításokat. A hétvégén a Sea Watch civil szervezet Aurora nevű hajója a belügyminisztérium által kijelölt Trapani helyett Lampedusán kötött ki azzal az indokkal, hogy elfogyott az ivóvízük és az üzemanyaguk. A fedélzetére vett 72 személyt végül lampedusai befogadóközpontba helyezték el, miközben a hotspotban már így is több mint 2500 személy volt összezsúfolva. Az olasz parti őrség és a rendőrség elrendelte a szabálysértő hajó teljes átvizsgálását.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA-EFE/Adriel Perdomo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.