Már a lengyeleket toborozza a Wagner-csoport + videó

Két orosz férfit tartóztattak le, akiknek több száz plakátot kellett kiragasztaniuk Varsóban és Krakkóban.

2023. 08. 14. 17:10
null
RUSSIA-UKRAINE-CONFLICT-WAGNER Fotó: ROMAN ROMOKHOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két orosz állampolgárt tartóztattak le Lengyelországban azzal a váddal, hogy propagandaanyagokat terjesztettek az orosz Wagner-csoportról Varsóban és Krakkóban – közölte hétfőn a Politico brüsszeli hírportál Mariusz Kaminski belügyminiszter közleményére hivatkozva. A tárcavezető Twitter-oldalán azt írta, az érintetteket letartóztatták és kémkedés ügyében is eljárás indult ellenük. Hozzátette: további információkat a későbbiekben közölnek.

A nyomozók arról számoltak be, Alekszej T. és Andrej G. augusztus 10-én és 11-én körülbelül 300, a Wagner logójával ellátott szórólapokat ragasztott ki, amelyeket Moszkvában adtak át nekik.

„Itt vagyunk. Csatlakozz hozzánk!” – áll a QR-kóddal is ellátott szórólapokon. A két orosz férfi megbízatása az volt, hogy pénzbeli fizetségért cserébe több száz propagandaanyagot helyezzenek el nyilvánosan, a kihelyezett szórólapokról fényképeket is kellett készíteniük. A lengyel rendőrség úgy tudja, Alekszej T. és Andrej G. augusztus végén tervezték elhagyni Lengyelországot. A PAP lengyel állami hírügynökség értesülései szerint akár tíz év börtönbüntetést is kaphat a két férfi. Karol Borchólski ügyész úgy nyilatkozott az ügyben, „a gyanúsítottak tettei az EU-val és a NATO-val szemben folytatott hibrid háború részét képezik”. Hozzátette:

nem csak a lengyel városokat érinti az ügy, hanem Berlint és Párizst is, ahol hasonló akciókat terveztek az oroszok.

A Wagner toborzóplakátját a helyiek is dokumentálták. Lukasz Wantuch krakkói lakos Facebook-oldalán tett közzé fényképeket a kiragasztott szórólapokról. Posztjában arról is írt, nem csak Krakkóban látták a propagandaanyagokat.

A Politico egyúttal kiemelte, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök már a hónap elején figyelmeztetett arra, hogy a Wagner-csoport szabotázsakciókat hajthat végre, és a fenyegetést nem szabad alábecsülni. Korábban a lengyel sajtóban már jelentek meg hírek arról, hogy Wagner-zsoldosok állomásoznak a belarusz határon – Varsó ezt a NATO keleti szárnyának destabilizálását célzó lépésnek tekintette. A lengyel kormány körülbelül tízezer katonát tervez a Belarusszal közös határra vezényelni a határőrség megerősítése érdekében. Belaruszba először tavaly augusztusban érkeztek Wagner-katonák, hogy a helyi haderő kiképzésében részt vegyenek, majd Jevgenyij Prigozsin zsoldosvezérrel érkezett egy újabb csapat Wagner-erő.

Prigozsin ugyanis június 23-án indult meg csapataival Moszkva ellen, ám Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető közbelépése után visszafordultak. A Wagner-vezér utána Belaruszba ment, és bár Vlagyimir Putyin orosz elnök büntetést ígért a hazaárulóknak, két hónappal később sem került rá sor. Sőt, Prigozsin azóta Oroszországban is járt: július 27-én Szentpéterváron látták a második Oroszország–Afrika csúcstalálkozón.

Szakértők mindezt azzal magyarázzál, hogy a Wagner-vezér továbbra is fontos az orosz elnök számára, elsősorban üzleti érzéke miatt. Prigozsin ugyanis nem csak magánhadseregét építette fel, de különböző fedő- és offshore cégek egész láncolatát alakította ki.

Borítókép: Wagner-katonák az oroszországi Rosztov-na-Donu városában 2023. június 24-én (Fotó: AFP/Roman Romokhov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.