Már az első napján befenyítették az új német nagykövetet Moszkvában

Alexander Graf Lambsdorff miatt aggódik a Kreml, a diplomata ugyanis támogatja a nyugati fegyverszállítmányokat Kijevnek.

Magyar Nemzet
2023. 08. 16. 18:53
null
Alexander Graf Lambsdorff of the Free Democratic Party (FDP) arrives prior to a press conference before the start of coalition talks between Germany's Green Party - Die Gruenen, the Free Democratic Party FDP and the Social Democratic Party SPD in Berlin on October 21, 2021. (Photo by Ina Fassbender / AFP) Fotó: AFP/Ina Fassbender
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átadták szerdán Moszkvában az új német nagykövet megbízólevelét, ám Alexander Graf Lambsdorffot nem fogadták kitörő örömmel. Az orosz külügyminisztérium ugyanis egyből vádakkal szembesítette a diplomatát a német politika „konfrontatív és barátságtalan jellege” miatt – számolt be a Der Spiegel német hetilap a moszkvai tárca közleményére hivatkozva. Az orosz fél azt állította, Németország oroszellenes politikája semmissé teszi a két ország közötti több évtizedes, mindkét fél számára előnyős együttműködést. Hozzátették: német oldalon értelmetlen ruszofóbia uralkodik.

Az ukrajnai háború tavaly februári kirobbanását követően Berlin jelentősen lecsökkentette kapcsolatait Moszkvával: nemet mondott az orosz gázra, továbbá támogatta az uniós oroszellenes szankciók bevezetését is. A két ország kapcsolatára az sem volt jó hatással, hogy sorra utasították ki egymás diplomatáit.

A Kreml továbbá annak is hangot adott, aggodalmat keltett bennük, hogy Lambsdorff támogatja a nyugati fegyverszállításokat Ukrajnának. Nagyköveti kinevezéséről júniusban cikkezett a német sajtó először, ugyanis már akkor az 56 éves Lambsdorffot tartották esélyesnek a posztra. A diplomatára a német kormánykoalíció egyik legtapasztaltabb külpolitikai szakértőjeként hivatkozott a Der Spiegel, méghozzá korábbi tapasztalatai miatt. Lambsdorff ugyanis 1997 és 1998 között az akkori külügyminiszter, Klaus Kinkel személyzetének tagja volt, 2000 és 2003 között pedig a washingtoni német nagykövetségen szolgált. Nem sokkal később visszatért Berlinbe és ideiglenesen az oroszországi ügyekért felelt a külügyminisztériumban. Politikai pályafutásában az uniós szál is megjelenik: az Európai Parlamentbe többször visszatért képviselőként, majd alelnökként.

Moszkvában a 2019 szeptembere óta szolgáló Géza Andreas von Geyr nagykövetet váltja, aki Németország brüsszeli NATO-nagyköveteként folytatja tovább pályafutását.

Borítókép: Alexander Graf Lambsdorff, Németország új moszkvai nagykövete (Fotó: AFP/Ina Fassbender)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.