Megelégelte a turistákat a magyarok körében is kedvelt kirándulóhely

Naponta akár tízezer látogató is érkezik a mesés osztrák városkába, Hallstattba.

2023. 08. 29. 4:45
null
A provisional wooden fence is partially blocking the beautiful view, as visitors take selfies with the landscape, in the tourist community of Hallstatt (district of Gmunden), Austria, on May 15, 2023. The Austrian village of Hallstatt -- popular among selfie-seekers -- has installed wooden barriers to obstruct the view in an effort to curb overtourism and restore calm. (Photo by REINHARD HÖRMANDINGER / APA / AFP) / Austria OUT Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tömeges tüntetésekbe kezdtek Hallstatt lakosai, amiért lassan élhetetlenné válik a mesés osztrák városka, amely a magyarok körében is kedvelt kirándulóhely.

A hegyekkel körülölelt, tóparti településen mindössze 750-en élnek, miközben a legnagyobb turistaszezon közepén naponta tízezer turista is ellátogat hozzájuk.

A koronavírus-járvány előtt a látogatók száma elérte az egymilliót évente, akik közül egyébként a legtöbben csak egy napra érkeznek.

A festői szépségű alpesi település gyakran azokat az embereket vonzza magához, akik a tökéletes szelfit akarják elkészíteni magukról. Idén májusban a városvezetés faparavánt állított fel a tóparthoz, hogy megakadályozza a turisták fotózkodását – ám a közösségi médiában rájuk zúduló kritika miatt már el is távolították az akadályt a látvány elől.

A lakosok azt követelik, vezessenek be korlátozásokat a látogatók számára nézve, és tiltsák ki a turistabuszokat a városból este öt óra után.

Hallstatt népszerűsége egyébként az olaszországi Velencéével vetekszik, a helyiek mindkét városban arra panaszkodnak, hogy a tömegturizmus tönkreteszi a településeket. A Holidu szállásfoglaló portál adatai szerint húsz turista jut egy lakosra átlagosan Velencében. Az Adriai-tenger partján fekvő városban a turistákat sokasága komoly gondokat okoz, kezdve az infrastruktúrában keletkezett károktól az árak meredek emelkedésén át a folytonos közlekedési dugókig.

Borítókép: A városvezetés által ideiglenesen felállított, szelfigátló paravánok az ausztriai Hallstattban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.