Menczer Tamás: Ha a balliberális külügyesek idegesek, tudom, hogy minden rendben van

„Nekünk kizárólag a magyar érdek számít. Ezért nem fogunk egyetérteni – valószínűleg soha” – fogalmazott az államtitkár.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2023. 08. 15. 22:14
Forrás: Facebook/Menczer Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A balliberális oldal külügyesei, Jeszenszky Géza, Balázs Péter és mások idegesek. Ilyenkor tudom, hogy minden rendben van.” – kezdte Facebook-bejegyzését Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

A politikus szerint noha Magyarország egykori külügyminiszterei tisztségük miatt igen, de gondolataik miatt nem érdemelnek tiszteletet, mondván abban „semmi tiszteletre méltót nem találok”.

„Ezeknek a finom uraknak nem tetszik a mai magyar külügyi stílus. Nem tetszik nekik a magyar érdek melletti kiállás. A magyar érdekért vívott küzdelem. Szörnyű nehéz lehet ezeknek a balliberális uraknak annyi tudást, tapasztalatot, világlátottságot egy egész életen át hordozni. Kár, hogy a magyar érdek képviselete mindebbe nem fért bele. Az már túl provinciális és avítt számukra.” – fogalmazott.

Hozzátette: 

Nekünk viszont semmi más nem számít, kizárólag a magyar érdek. Ezért nem fogunk egyetérteni – valószínűleg soha.

Menczer Tamás szerint hiába „nem tetszik a tisztelt uraknak” a jelenlegi „külügyi stílus”, „jobb ha megszokják” azt. Az államtitkár mint folytatta: Az általuk nem megfelelőnek minősített stílust mi őszintének hívjuk.

Szerinte mindezt azért teheti meg a magyar külpolitika, mert „a magyar emberek nagy többséggel szavaztak bizalmat az Orbán-kormánynak, így Magyarországot politikai stabilitás jellemzi.”

„A magyar érdekekért pedig mindig ki fogunk állni. És harcolni is fogunk értük, ha kell. Ugyanis mi egy ezeréves államisággal rendelkező nemzet, ország vagyunk. Nem mások bokszzsákja, ahogy ez 2010 előtt volt. Az az idő elmúlt.” – zárta sorait.

Menczer Tamás azután mondott véleményt a  korábbi külügyminiszterekről, hogy Jeszenszky Géza mint fogalmazott „nagyon szomorú”, hogy a magyar kormány támogatja Robert Fico pártját, a Smer–SD-t Szlovákiában. Az egykori külügyminiszter szerint továbbá „ez a beszólogatás nem a diplomácia nyelve”.

Az ügy háttere, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: „hajtóvadászat zajlik a nemzetközi liberális mainstreammel szembehelyezkedő politikusokkal szemben”. Mindezt azután, hogy északi szomszédunkban korrupciós vádakkal letartóztatták az ősszel esedékes parlamenti választások legesélyesebb pártjának egyik vezető politikusát, Tibor Gaspart.

Amíg Robert Fico méltatta a magyar külügyminiszter szavait, több szlovák politikus bírálta azt, és ezen bírálók táborát erősítette idehaza Jeszenszky Géza és Balázs Péter is.

Borítókép: Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. (Fotó: Menczer Tamás / Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.