Migránsokat kellett megmenteni az árvíztől + videó

Horvátországot sem kímélte az ítéletidő, pár óra alatt rengeteg csapadék hullott az Adria-parti országra.

Magyar Nemzet
2023. 08. 05. 12:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovénia után Horvátország következik. A péntekről szombatra virradó éjszaka sok eső esett Zágrábban, a Száva helyenként kiöntött a medréből. 

A szomszédos Szlovéniában pusztító vihar után a vízhullám elérte Horvátországot, a folyó vízszintje pedig rendkívül magas.

 

A hatóságok figyelmeztetése szerint a Száva menti alacsonyabb területeken árvíz lehet, emiatt a helyiek péntek 16 órától homokzsákokat töltenek, hogy megelőzzék a még nagyobb bajt. A szél is orkánerejű. Záránál pénteken 19 órakor hatalmas széllökések kezdődtek, amely mintegy fél órán át tartott. A lakosság szerint soha ehhez hasonlót nem tapasztaltak még.


A civil védelmi szolgálat közleménye szerint a helyzet javítása érdekében péntek éjszaka üzembe helyezték a Száva-Odra csatornát. Ezzel a lépéssel is csökkentenék a víz szintjét − írja a Nova szerb hírportál.

A brutális időjárás Horvátország szárazföldi részeit és Dalmácia északabbra fekvő pontját sújtotta leginkább, sőt a tengerparti nagyvárost, Splitet is elérte. A mennydörgés, villámlás éjfél felé kezdődött. Beszámolók szerint röpke két óra leforgása alatt mintegy hatezer villámlást észleltek a térségben. Nagy mennyiségű csapadék is hullott.


A vihar Csabar városát is elérte, ami aztán heves áradásokat okozott. A Csabranka folyó kiöntött, és a vízzel sodródó ágak miatt majdnem leomlott a város központjában lévő gát is.

Szombat délelőttre a Száva–Sutlan-völgyben vált a legkritikusabbá a helyet. Az emberek elkezdtek kiköltözni a házaikból, akik csak tudtak, rokonaikhoz, barátaikhoz mentek, mások számára pedig menedékszállásokat nyitottak meg. 

A horvát N1 hírügynökség közlése szerint  Davor Bozsinovics belügyminiszter azt mondta, súlyos a helyzet Horvátországban, az operatív szolgálatok egész éjjel a helyszínen voltak, most pedig figyelemmel kísérik a helyzetet és az időjárás-előrejelzést. Hozzátette: a víz egyes helyeken már elérte a házakat.

A tárcavezető elmondta, hogy a délelőtt folyamán három afganisztáni migráns is bajba került, akiket hirtelen körbevett az árvíz. A szolgálatok kimentették őket, s az egészségházban segítségükre voltak.

A horvát hadsereg 150 tagja is készenlétben áll, hogy segítse a polgári védelmi erőket az árvízvédelmi intézkedések végrehajtásában.

Borítókép: Villámlás (Fotó: Illusztráció. Pixabay/FelixMittermeier) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.