Valaki a távolból aktiválta a vészfékeket, huszonöt vonat azonnal megállt Lengyelországban

Több vajdaságból is jelezték, hogy baj van.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 29. 16:56
Warsaw,,Poland.,13,February,2022.,View,Of,Passenger,Trains,At
2124602252 Fotó: Grand Warszawski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy lengyelországi vajdaságban huszonöt személyvonat állt le kedden, mert a vészfékeket kézi adóvevővel, ok nélkül működésbe hozták – közölték az illetékes hatóságok.

A leállások nem veszélyeztették az utasokat, az érintett szerelvények átlagosan hét percet késtek – közölte a PAP hírügynökséggel Karol Jakubowski, a lengyel állami vasutak infrastruktúráját felügyelő PKP PLK vállalat szóvivője.

Az incidenseket a közép-lengyelországi Lódzi és Mazóviai vajdaságból, a délnyugat-lengyelországi Opolei vajdaságból, valamint az észak-lengyelországi Pomerániai vajdaságból jelentették kedden.

Több hasonló eset az utóbbi napokban más lengyel vajdaságokban is történt.

Rendőrségi közlemény szerint vasárnap az északkelet-lengyelországi Bialystokban őrizetbe vettek két férfit, akik a gyanú szerint a náluk talált, rövid hullámhosszon működő kézi adóvevő segítségével beindították a vészfékrendszert egyes vonatokban. 

Későbbi hatósági közlés szerint a gyanúsítottak egyike egy helyi rendőr volt.

Stanislaw Zaryn biztonsági ügyekért felelős kormánymegbízott kedden a Radio Wnet lengyel rádiócsatornának elmondta: egyelőre nem rendelkezik olyan információkkal, amelyek alapján egyértelműen megállapítható, mi volt a vonatleállításokat okozók indítéka. Megemlítette mindazonáltal, hogy Oroszország érdekelt a lengyel állam destabilizálásában. 

„Ez azonban túl kevés ahhoz, hogy a vasúti incidensek sorozatát közvetlenül az orosz tevékenységgel hozzuk összefüggésbe”– tette hozzá.

A nyomozás folytatódik, az első gyanúsítottak őrizetbe vétele után ügyészségi eljárás is indult.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.