Nincs szó ukrán áttörésről a biztonságpolitikai szakértő szerint

Robert C. Castel elmondta, a bizonyítékok azt mutatják, hogy egyelőre megalapozatlan az örömzsivaj.

Gábor Márton
2023. 08. 27. 14:06
null
Bahmut, 2023. augusztus 14. Ukrán katonák páncélozott harcjármûvel a kelet-ukrajnai Donyecki reületen fekvõ Bahmut térségében 2023. augusztus 13-án. MTI/AP/Libkos Fotó: Libkos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert C. Castel Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő Facebook-oldalára kitett posztjában úgy fogalmaz, hogy az orosz fő védelmi vonal várva várt áttörése nem történt meg a tegnapi nap folyamán, mint ahogyan azt a magyar média immár sokadik alkalommal bejelentette.

Mindezt az ukrajnai háború jelenlegi állapotát bemutató térképekkel is magyarázta a szakértő, amelyeken az látszik, hogy a kulcsfontosságúnak ítélt területeken a hadseregnek továbbra sem sikerült áttörést elérnie. 

Nem láttunk geolokációs fotókat sem a sárkányfogakkal megspékelt összefüggő védelmi vonalnál megjelenő ukrán erőkről. Az orosz tüzérségi, drón-, TOS-1- és légicsapásokat sem a fő védelmi vonal előtt jelölik az ukránok, hanem attól néhány kilométerrel északabbra.

– jegyezte meg Castel, hozzátéve, hogy igen valószínűtlen, hogy egy ilyen szintű sikert Ukrajna szemérmesen eltitkolt volna a világ elől.

Mindez arra enged következtetni, hogy bármilyen örömzsivaj, illetve gyászmenet az áttöréssel kapcsolatban egyelőre megalapozatlan

– zárta mondandóját a biztonságpolitikai szakértő. 

Az orosz–ukrán háború egyik veteránja, Olekszij Hetman őrnagy egy nemrég adott interjúban elmondta, hogy az ukrán erők hatékonyan nyomultak előre délen, és látszólag áttörik az orosz védelem első vonalát Zaporizzsja megyében, kiterjesztve jelenlétüket a stratégiailag fontos Tokmak városa felé.

Más információk alapján ugyanakkor az oroszok átcsoportosították erőiket, hogy megakadályozzák az áttörést. Az elmúlt időszakban számos olyan hír is napvilágot látott, amely az ukrán ellentámadás sikertelenségét mutatja. Számos beszámoló szerint ugyanis az ukrán hadsereg nem tud átjutni az oroszok által felállított aknazárakon, így sok esetben a katonák, illetve a felszerelések el sem érik a frontvonalat. 

Borítókép: Ukrán katonák páncélozott harcjárművel a kelet-ukrajnai Donyecki reületen fekvő Bahmut térségében 2023. augusztus 13-án (Fotó: MTI/AP/Libkos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.