Peking támogatja a kölcsönös bizalomerősítést a válságrendezésben

Példamutatónak nevezte a kínai védelmi miniszter a Moszkva és Peking közötti szövetséget.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 15. 15:03
LI Sang-fu
Szingapúr, 2023. június 2. Li Sang-fu kínai védelmi miniszter a Shangri-la Párbeszéd nevû ázsiai és csendes-óceáni biztonságpolitikai fórumon Szingapúrban 2023. június 2-án. MTI/EPA/Hou Hvi Jung Fotó: Hou Hvi Jung
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína támogatja a kölcsönös bizalom erősítését az ukrajnai, afganisztáni és szíriai rendezés ügyében – jelentette ki kedden Li Sang-fu kínai védelmi miniszter a 11. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencián. „Kína mindig támogatta a kölcsönös bizalom erősítését, a megértés előmozdítását és az ellentétek közös rendezését párbeszéd révén Afganisztán, Szíria, a Koreai-félsziget, Ukrajna és az iráni nukleáris projekt ügyében” – mondta Li. A kínai katonai vezető elismerte, hogy a nézeteltérések elkerülhetetlenek, ugyanakkor fontosnak nevezte az „őszinte párbeszédet és az ellentmondások feloldását”.

A tárcavezető szerint az Oroszország és Kína közötti katonai együttműködés példamutató a szövetségesi viszony és az antagonizmusról való lemondás tekintetében, és nem irányul harmadik országok ellen.

Kifejezte Peking készségét a védelmi együttműködés elmélyítésére a Sanghaji Együttműködési Szervezet keretében, beleértve az új tag Iránnal és a belépésre készülő Belarusszal. Emellett nyitottságot mutatott közös hadgyakorlatok tartására minden országgal, valamint a fokozott nemzetközi kooperációra a fegyverzetellenőrzés és a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozása terén. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter – aki munkatalálkozón fogadta kínai hivatali partnerét – azt hangsúlyozta, hogy a két ország stratégiai partnere, jó szomszédja és hűséges barátja egymásnak, magas szintű katonai kapcsolatokat tart fenn és közös gyakorlatokat rendez. Elismeréssel szólt az Armija-2023 haditechnikai kiállításon és vásáron bemutatott kínai hadiipari termékekről.

Sojgu kitért arra, hogy idén már harmadik alkalommal találkozik kínai kollégájával, akinek sok sikert kívánt a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg megalakulásának augusztus 1-jén ünnepelt 96. évfordulója alkalmából. Li Sang-fu Moszkva után Minszket is fel fogja keresni.

Borítókép: Li Sang-fu kínai védelmi miniszter (Fotó: MTI/EPA/Hou Hvi Jung)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.