Lavrov: Nukleáris háború fenyeget

Az orosz külügyminiszter szerint Ukrajna fegyverekkel való ellátása a nukleáris hatalmak összecsapásához vezethet.

Magyar Nemzet
2023. 08. 15. 13:05
LAVROV, Szergej
Fokváros, 2023. június 2. Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálatának felvétele Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrõl a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-Afrikai Köztársaságot tömörítõ BRICS-csoport külügyminisztereinek tanácskozásán Fokvárosban 2023. június 1-jén. MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok és a NATO-országok továbbra is táplálják az ukrajnai konfliktust azzal, hogy fegyvereket és lőszereket szállítanak a kijevi vezetésnek – erről beszélt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a kedden Moszkvában megrendezett XI. nemzetközi biztonsági konferencia megnyitóján. Figyelmeztetett:

Ukrajna fegyverekkel való ellátása a nukleáris hatalmak közvetlen összecsapásához vezethet.

Lavrov azt követően nyilatkozott az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverekkel kapcsolatban, hogy hétfőn az Egyesült Államok újabb, 200 millió dollár értékű biztonsági segélyt jelentett be. A támogatás egyebek mellett légvédelmi lőszereket, tüzérségi lőszereket és aknamentesítő berendezéseket tartalmaz. Washington továbbá kiegészítő költségvetésen is dolgozik Kijev számára – számolt be a Reuters hírügynökség amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

A tárcavezető szerint az ukrajnai háborúban nagy felelőssége van a Nyugatnak, mely Oroszország gyengítését tűzte célul, ám mindez temérdek emberi áldozattal jár. Beszédében rámutatott, Washington és Kijev továbbra is elutasítja a béketárgyalásokat. „Az Egyesült Államok által vezetett NATO nem áll készen arra, hogy feladja Oroszország megfékezésére irányuló geopolitikai projektjét” – fűzte hozzá Lavrov.

Az orosz külügyminiszter szerint történelmi időket élünk, amikor egy igazsásosabb és fenntarthatóbb világrend van kialakulóban. 

A nemzetközi konferencián Vlagyimir Putyin orosz elnök videókapcsolaton keresztül mondta el beszédét, melyben arról beszélt, nem tartja kizártnak, hogy az AUKUS (Ausztrália, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok által létrehozott védelmi partnerség) integrálódjon a NATO katonai szövetségbe. Az államfő szerint a Nyugat célja az lehet, hogy a lépéssel biztosítsa dominanciáját az ázsiai–csendes-óceáni térségben. Az AUKUS védelmi paktumot 2021. szeptember 15-én írták alá a résztvevő országok, melynek értelmében nukleáris meghajtású tengeralattjárókkal látják el Ausztráliát. Putyin annak is hangot adott, hogy a nyugati országok ellenállnak a többpólusú világrend kialakításának:

régi és új konfliktusokkal igyekeznek megakadályozni az új hatalmi központok kialakulását

– fogalmazott.

Hozzátette: nyilvánvaló, hogy akik ezt teszik, hasznot akarnak húzni az emberi tragédiákból és egymás ellen akarják uszítani a népeket.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.