Pekingnek nem tetszik, hogy a tajvani alelnök az USA-ba látogatott + videó

A tajvani alelnök a paraguayi látogatása előtt az Egyesült Államokba érkezett, ami nagy port kavart Kínában.

Magyar Nemzet
2023. 08. 13. 11:36
Taiwan Vice President Lai Ching-te
Taiwan Vice President Lai Ching-te Taiwan Vice President Lai Ching-te speaks at the headquarters of the ruling Democratic Progressive Party in Taipei on April 12, 2023.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Takahiro Suzuki / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) Fotó: Europress/AFP/Takahiro Suzuki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajkeverőnek nevezte vasárnap a kínai külügyminisztérium William Laj tajvani alelnököt, aki paraguayi látogatása előtt kitérőt tett az Egyesült Államokba. Az amerikai látogatás ellen Kína már korábban is tiltakozott. A tárca azt vetette Laj szemére, hogy makacsul ragaszkodik a Kína által magáénak tartott, ám 1949 óta önálló kormányzatú Tajvan függetlenségéhez.

Ez súlyosan sérti az egy Kína elvét, súlyosan aláássa Kína szuverenitását és területi integritását. A tény ismét azt mutatja, hogy a Tajvani-szorosban fennálló folyamatos feszültségek alapvető oka a tajvani hatóságok azon kísérlete, hogy az USA támogatását kérjék a tajvani függetlenséghez, mivel az USA továbbra is arra törekszik, hogy Tajvant Kína megfékezésére használja fel

jelentette ki a kínai külügy, majd kiemelték: a pekingi kormány ellenez minden hivatalos kapcsolatot az Egyesült Államok és Tajvan között. A kínai kormány úgy véli, hogy a tajvani kérdés Kína alapvető érdekeinek magja, a kínai–amerikai kapcsolatok politikai alapja, és az első vörös vonal, amelyet nem szabad átlépni a kétoldalú kapcsolatokban.

Kína az utóbbi három évben fokozta katonai aktivitását Tajvan körül. A sziget védelmi minisztériuma csütörtökön is azt közölte, több kínai hadihajót és harci repülőgépet észlelt a térségben.

A januári tajvani elnökválasztás egyik esélyesének tartott Laj helyi idő szerint szombat este érkezett New Yorkba. A politikus korábban jelezte, hogy paraguayi látogatása előtt kitérőt tesz az Egyesült Államokba, a bejelentést Peking azonnal elítélte.

Noha Washington nem ismeri el Tajvan függetlenségét, a sziget legnagyobb fegyverszállítójának számít. Laj, bár többször hangoztatta, hogy nem törekszik a status quo megváltoztatására, azt mondta: a sziget sorsáról csakis a tajvaniak dönthetnek.

A tervek szerint az alelnök találkozik az Egyesült Államokban élő tajvaniak egy csoportjával, és beszédet is mond. A tájékoztatás szerint nem találkozik amerikai törvényhozókkal, és az Egyesült Államokból Paraguayba megy, hogy részt vegyen Santiago Pena megválasztott elnök beiktatásán.

Tajvant alig néhány ország ismeri el. Paraguay az utolsó dél-amerikai állam, amely hivatalos kapcsolatban áll Tajvannal – tette hozzá az MTI.

Borítókép: William Laj tajvani alelnök beszél a kormányzó Demokratikus Progresszív Párt székházában Tajpejben 2023. április 12-én. (Fotó: Takahiro Suzuki / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.