Rakétaeső zúdult a fronttól távol eső, nyugati ukrán megyékre + videó

A nagyszabású légitámadás elsősorban a NATO-tag Lengyelországgal szomszédos régiókat ért.

2023. 08. 15. 7:38
Massive rocket attack in Lviv
epa10800884 A handout picture made available by the Lviv Mayor Andriy Sadovyi shows a burning building after a rocket attack in the western Ukrainian city of Lviv, Ukraine, 15 August 2023 amid the Russian invasion. Ukraine was attacked overnight with 28 rockets of different classes, 16 of which were shot down according to a statement from the Ukraine Air Force. Russian troops entered Ukrainian territory in February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA/Lviv Mayor Andriy Sadovyi HANDOUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Fotó: EPA/Lviv Mayor Andriy Sadovyi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna nyugati megyéi ellen indított nagyszabású rakétatámadást Oroszország kedden hajnalban, aminek következtében hárman meghaltak, több civil megsérült, és sokan evakuálásra kényszerültek.

A támadás elsősorban Lengyelországgal szomszédos megyéket ért, a Kárpátaljával határos Lemberget (Lviv), valamint az északnyugati Volhíniát.

A lembergi régióban több mint száz lakóház szenvedett károkat. Andrij Szadovij, Lemberg városának polgármestere a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról adott tájékoztatást, hogy legalább egy égő lakóház kiürítésére adtak utasítást. Elmondta, egy óvodát is találat ért. 

Az ukrán sajtó arról számolt be, hogy az előzetes információk szerint a keddi légicsapás az eddigi legnagyobb légitámadás Lemberg térségében Oroszország ukrajnai inváziójának 2022. februári kezdete óta. A fronttól távolabb eső nyugati régiókat általában megkímélték a csapásoktól a háborúban, ám júliusban tíz ember halt meg Lembergben, amikor orosz rakéta csapódott egy lakóépületbe.

Volhínia területén három halottról és két sérültről tudni, miután egy üzletet találtak el az orosz rakéták. Legalább egy ember megsebesült az ukrajnai délnyugati Dnyipropetrovszk régióban is – közölte Szerhij Lisak, a térség kormányzója a Telegramon. Állítólag az ország nyugati részének Hmelnickij régiójában is robbanások hallatszottak.

Ukrajna-szerte körülbelül két órára adtak ki légiriadót, helyi idő szerint hajnali 2-kor.

A helyi sajtó, a The Kyiv Independent korábban arról számolt be, hogy az ukrán légierő arra figyelmeztet, hogy az ország nyugati régióit orosz rakétatámadások fenyegetik.

 

Borítókép: Rakétatámadás a nyugat-ukrajnai Lviv városában, 2023. augusztus 15-én (Fotó: EPA/Lviv Mayor Andriy Sadovyi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.