Rasszista indíttatású fegyveres gyilkolt meg több embert Floridában

Három fekete bőrű vásárlót ölt meg egy fehér fegyveres egy floridai üzletben, majd magával is végzett. Gyűlölet-bűncselekmény gyanúja miatt az FBI is beszállt a nyomozásba.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2023. 08. 27. 7:53
Mass shooting in New Jersey
Mass shooting in New Jersey Fotó: KYLE MAZZA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy húszas évei elején járó fehér férfi lövöldözni kezdett egy boltban a floridai Jacksonville-ben, halálosan megsebesítve két férfit és egy nőt, majd magával is végzett. A tettes, akit egyelőre nem neveztek meg, a szüleivel élt az amerikai városban, és a hatóságok szerint egyedül cselekedett. Szándékairól több üzenetet is hagyott hátra a szüleinek és a médiának, és a két magával vitt fegyver közül legalább az egyiken horogkereszt volt – írja a BBC brit közszolgálati média.

Gyűlölet-bűncselekmény gyanúja miatt az FBI is beszállt a nyomozásba. A lövöldözés a polgárjogi mozgalom egyik fontos mérföldkövének, Martin Luther King „Van egy álmom” beszédének hatvanadik évfordulóján történt.

A támadást Donna Deegan jacksonville-i polgármester és Ron DeSantis floridai kormányzó is elítélte. „A fegyveres a bőrszínük miatt támadt emberekre, ami teljesen elfogadhatatlan” – mondta DeSantis.

Idén eddig 28 ezren haltak meg az Egyesült Államokban fegyveres bűncselekmény miatt és több mint 200 tömeges lövöldözés történt a Gun Violence Archive adatai szerint, amelyeket a BBC idézett. A szervezet azokat a lövöldözéseket tekinti tömegesnek, amelyek következtében négy vagy több ember sérül vagy hal meg. Az elmúlt három év mindegyikében legalább 600 tömeges lövöldözést jegyeztek fel. A legtöbb áldozatot egy 2017-ben Las Vegas-ban történt incidens követelte, amelyben több mint ötvenen haltak meg, ötszázan pedig megsebesültek.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kyle Mazza/Anadolu Agency/Anadolu Agency via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.