Sosem volt még ilyen magas az öngyilkosságok száma az Egyesült Államokban

2022-ben csaknem 27 ezer ember halálát okozta lőfegyver, ami felülmúlja a korábbi rekordokat.

Magyar Nemzet
2023. 08. 12. 7:54
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az öngyilkosságok aránya minden idők legmagasabb szintjét érte el az Egyesült Államokban – derült ki az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) pénteken közzétett új adataiból.

2022-ben körülbelül 49 500 ember lett öngyilkos, ami 2,6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, és az eddigi legmagasabb szám a feljegyzések szerint. Az új adatok szerint ezzel az öngyilkosság vált a 25 és 44 éves korosztály körében a második vezető halálozási okká. Eközben az Egyesült Államok lakossága 2022-ben mindössze körülbelül 0,4 százalékkal nőtt.

A világjárvány idején nőtt a társadalmi elszigeteltség, és csökkent a mentális egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés

 – nyilatkozta a Fox News televíziónak Rehan Aziz pszichiáter.

Ám nemcsak a pandémia okolható a súlyos problémáért, az öngyilkosságok száma az elmúlt két évtizedben folyamatosan emelkedett az országban az egészségügyi statisztikai központ adatai szerint.

Szakértők szerint jelentős mértékben hozzájárul a problémához, hogy az amerikai állampolgárok könnyen juthatnak fegyverekhez.

 2022-ben közel 27 ezer ember halálát okozta lőfegyver, ami felülmúlja a korábbi rekordokat, és az összes öngyilkossági haláleset több mint felét teszi ki.

– Ha vannak lőfegyverek olyan otthonokban, ahol visszatérnek az öngyilkossági gondolatok, az évek múlásával egyre nagyobb valószínűséggel találkozik a halálvágy és a messze leghalálosabb módszer az öngyilkosság elkövetésére – magyarázta Mike Anestis pszichológus

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.