Bidennek hatszor annyit ér Ukrajna, mint egymillió amerikai élete

Az amerikai elnök 24 milliárdot kért a kongresszustól Ukrajna támogatására, négymilliárdot a fentanilválság kezelésére.

Magyar Nemzet
2023. 08. 11. 20:45
null
US-POLITICS-ECONOMY-MANUFACTURING-BIDEN Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Biden-adminisztráció hatszor annyit költene Ukrajnára, mint a határválságra és az országban egyre nagyobb méreteket öltő fentanilhasználat kezelésére – derült ki a Fehér Ház által a kongresszus elé terjesztett sürgősségi kiadási kérelemből. Eszerint az elnöki adminisztráció 24 milliárd dollárt kér Ukrajna megsegítésére, ebből 13 milliárd katonai támogatás, 11 milliárd pedig a háború sújtotta ország gazdaságának életben tartására, valamint humanitárius célokra menne el – számolt be a Fox News amerikai hírcsatorna. 

Joe Biden ezzel szemben mindössze 4-4 milliárd dollárt kért az illegális bevándorlás megfékezésére és a fentanilhasználat – amely egyes előrejelzések szerint az évtized végére 1,2 millió amerikai életét fogja követelni – elleni küzdelemre.

Emellett további tízmilliárd dollárt kérnek az orosz és kínai befolyás visszaszorítására világszerte, beleértve az elmúlt hetekben nemzetközi figyelem középpontjába kerülő afrikai Száhel-övezetet, azon belül is Nigert.

A Fehér Ház egyébként még decemberben nyújtott be hasonló kérelmet a kongresszus elé, akkor 48 milliárd dollárt kértek Ukrajna támogatására. Májusban több képviselő is aggodalmát fejezte ki, hogy nem lesznek elegendők a decemberben elkülönített források, azonban akkor Bidenék azt mondták, a pénzügyi év végéig – azaz szeptember végéig – nem fognak újabb összegeket kérni a törvényhozástól. Most úgy tűnik, a pénz elfogyott és az adminisztráció újfent a kongresszushoz fordult segítségért.

Éppen ezért – jegyzi meg a Fox News – a finanszírozás jóváhagyása heves vitákat válthat majd ki a törvényhozás republikánus többségű alsóházában – tekintettel különösképpen arra, hogy Kevin McCarthy házelnök is arról beszélt korábban, hogy nem fog újabb, Ukrajnának nyújtandó támogatásról szóló javaslatot előterjeszteni. 

– Alaposan meg fogom vizsgálni az adminisztráció kérelmét, és mérlegelni fogom, hogy az szükséges és megfelelő-e Amerika biztonságának megőrzésére, határaink biztosítására, szövetségeseink támogatására és a katasztrófa sújtotta térségek újjáépítésére – fogalmazott McCarthy. 

Mindehhez pedig hozzájön az a tény, hogy az amerikaiak egyre nagyobb része nem támogatja az Ukrajnának nyújtandó további katonai támogatást. 

A CNN amerikai hírcsatorna által készített friss közvéleménykutatás szerint a megkérdezettek 55 százaléka véledett úgy, hogy a kongresszusnak nem kellene engedélyeznie Kijev további támogatását, szemben 41 százalékkal. 

A háború kirobbanásakor az utóbbi csoport még 61 százalékon állt, ez jól mutatja, hogy az amerikaiak is belefáradtak a konfliktus finanszírozásába, és a saját problémáik megoldását várják el az általuk pozícióba juttatott honatyáktól. 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: AFP/Brendan Smialowski) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.