Ukrajnát megvédi Amerika, a saját határait nem

Miközben óvatos becslések szerint is több mint 66 milliárd dollárnyi segélyt öntött az ukrajnai konfliktusba, saját határainak megvédését láthatóan nem tekinti kiemelt prioritásnak a Biden-kormányzat.

Magyar Nemzet
2023. 08. 09. 17:00
null
JAPAN-G7-SUMMIT Fotó: SUSAN WALSH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óvatos becslések szerint is több mint 66 milliárd dollárnyi katonai, pénzügyi és humanitárius segélyt küldött a Biden-adminisztráció Ukrajnába a háború tavaly februári kezdete óta. A Washington Post becslése szerint ennek a fele is elég lett volna, hogy a mexikói határ teljes hosszában megépüljön a védőkerítés. A liberális napilap számítását a Donald Trump volt elnök irányítása alatt 2017 januárja és 2021 januárja között megépült szakasz költségeire alapozta.

Joe Biden a hivatalba lépése után leállíttatta a kerítés építését, annak ellenére, hogy az érkezők elszállásolása és ellátása – ami alatt kezdenek összeomolni a demokrata vezetésű úgynevezett menedékállamok – nem az egyetlen, és talán nem is a legnagyobb negatív hozadéka az illegális bevándorlásnak.

Amerikaiak ezrei halnak meg illegális migránsok miatt, mint a fiam, Dominic tizenegy évvel ezelőtt

− nyilatkozta a Breitbart amerikai híroldalnak Sabine Durden Coulter, akinek a gyermekét 2012-ben egy ittas vezetésért többször elítélt illegális bevándorló ölte meg. A migránst a tettei ellenére sem toloncolta ki a demokrata vezetésű Kalifornia állam. – Ehhez még hozzávehetjük a nyitott határon keresztül érkező fentanil okozta több ezer halálesetet. Ezek száz százalékban megelőzhetők lettek volna − tette hozzá a gyászoló anya.

A múlt évben több mint 109 ezer túladagolás miatti halálesetet jegyeztek fel Amerikában, sokat közülük a Kínában gyártott, de a mexikói határon keresztül érkező fentanil okozott. A szövetségi kormány ugyan nem vezet nyilvántartást az illegális migránsok által elkövetett bűncselekményekről, de a Breitbart gyűjtése szerint 

gyermekek elleni szexuális bűncselekmények és gyilkosságok is vannak a rovásukon.

Mivel a szövetségi kormányzat láthatóan nem hajlandó fellépni az illegális bevándorlás ellen, a határ menti államoknak maguknak kellett kézbe venniük a helyzet megoldását. Arizonában Doug Ducey republikánus kormányzó konténerekkel töltette ki a határkerítés réseit, ezeket azonban demokrata utódja, Katie Hobbs eltávolíttatta.

Texas „migránsbuszoztatásról” híressé vált republikánus kormányzója, Greg Abbott úszó akadályokat telepíttetett a Rio Grandéra. A lépést Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök „embertelennek” nevezte, és a mexikói hatóságok hivatalos levélben is tiltakoztak ellene – írja a The Hill.

Csak a 2022-es pénzügyi év során kétmillió illegális migráns érkezett az Egyesült Államokba, és a trend idén is folytatódni látszik. A határkerítés eközben – egyelőre − befejezetlen marad, Biden elnök pedig egy újabb 10 milliárd dolláros segélycsomagot tervez megszavaztatni a kongresszussal, amint a képviselők visszatérnek a nyári szünet után.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (balra) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: Susan Walsh/pool/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.