Bójákkal küzd az illegális migráció ellen Texas + videó

A gömbbóják megragadásuk esetén forognak, így a változó mélységű, olykor sebes folyón jelentősen megnehezíthetik az átkelést.

Magyar Nemzet
2023. 07. 09. 6:10
MEXICO-US-MIGRATION Fotó: Herika Martinez / Europress/AFP Fotó: HERIKA MARTINEZ Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Megérkeztek a bóják, így ma megkezdődik a vízi gát telepítése a Rio Grande folyón” – írta a texasi közbiztonsági minisztérium pénteki Twitter-bejegyzésében. A texasi kormány célja, hogy a folyóra kifeszített bójákkal akadályozzák meg az átkelést, ezzel is megakadályozva az Egyesült Államokba való illegális belépést – összegezte a New York Post amerikai napilap.

Az egymáshoz kapcsolt, 1,2 méter széles gömbbójákat először mintegy háromszáz méter hosszan terítik szét a texasi Eagle Pass közelében, amely az illegális határátlépések egyik gócpontja. A gömbbóják megragadásuk esetén forognak, így az esetenként nagy vízhozamú, változó mélységű folyón jelentősen megnehezítheti az átkelést.

A republikánus texasi kormányzó, Greg Abbott szerint az úszó gátat úgy tervezték, hogy szükség esetén áthelyezhető és kibővíthető legyen, hogy a Rio Grande más részein is határul szolgáljon.

A mobilgát mintegy egymillió dollárba került az államnak, ám szerintük az megakadályozza azt, hogy a migránsok akárcsak megfontolják a száz méter széles folyón való átkelést, amelyben aligátorok is laknak – éppen ezért a migránsok a folyón való gyors átkelésben érdekeltek.

Korábban már több kilométernyi szögesdrótot is kihelyeztek a folyó mentén a parton. Texas nemrégiben öt milliárd dollár támogatást hagyott jóvá a határbiztonsági programjára.

Texas szerint mindezzel nem csak a határokat , hanem az illegális bevándorlókat is védik. 

A hét elején a texasi rendfenntartók ugyanis négy megfulladt migránst, köztük egy csecsemő holttestét húzták ki a folyóból – nem rendelkeztek igazolványokkal, így személyazonosságuk ismeretlen.

Sőt tavaly a texasi nemzeti gárda egy 22 éves tagja fulladt meg, amikor megpróbálta kimenteni a Rio Grandén átkelő migránsokat.

Az amerikai határőrség kiemelte, hogy ők nem is jogosultak beugrani a vízbe fuldoklók esetében annak veszélyessége miatt. Ilyen esetekben speciálisan kiképzett, megfelelő felszereléssel ellátott ügynököket hívnak.

A republikánus vezetésű állam programját jogvédő szervezetek elítélték, és vélhetően a migránsoknak sem tetszik majd a nehezítő körülmény.

Azonban nem csak nekik akad problémájuk a bojákkal. Amint arra a Houston Chronicle, helyi lap felhívta a figyelmet, egy Eagle Pass-i lakos, aki kajakos túravezetéssel foglalkozik a folyón, pert indított a texasi kormány ellen, mondván nincs felhatalmazásuk azokat a folyóra telepíteni – hiszen az már nem Amerika –, és arra sem, hogy akadályozzák mások vállalkozását.

Borítókép: Illegális bevándorlók kelnek át a Rio Grande folyón. (Fotó: Herika Martinez/ Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.