Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Pörög a genderlobbi: a yorki érsek eltörölné a miatyánk megszólítást

– Azért hívjuk miatyánknak, mert ez az az ima, amit az Úr adott nekünk – reagált Calvin Robinson diakónus, az anglikán egyház kritikusa.

Magyar Nemzet
Forrás: Fox News, The Guardian2023. 07. 08. 11:24
Stephen Cottrell yorki érsek, az anglikán egyház prominens tagja, 2023.06.16-án. (Fotó: Diocese of Sheffield / Twitter)
Stephen Cottrell yorki érsek, az anglikán egyház prominens tagja, 2023.06.16-án. (Fotó: Diocese of Sheffield / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az anglikán egyház prominenseinek a találkozóján Stephen Cottrell yorki érsek felvetette, hogy a „miatyánk” (Our Father), a kereszténység legjelentősebb imájának szava, annak patriarchális asszociációja miatt problémás lehet.

Cottrell az egyház tagjaihoz szólva elismerte, hogy az ima, amelynek imádkozására Krisztus az Újszövetségben utasította 12 apostolát, zavarhatja azokat, akiknek földi atyáiktól eredő elnyomással kellett megküzdeniük – számolt be a hírről mások mellett a Fox News amerikai hírcsatorna.

Az általános zsinatot az egyházi vezetők arra használják, hogy az anglikán egyházat világszerte érintő kérdésekkel, új istentiszteleti formák kihirdetésével, és új törvények kidolgozásával foglalkozzon. Ám sokakat meglepett Cottrell érsek véleménye a kétezer éves imával kapcsolatban, miszerint:

Tudom, hogy az apa szó problematikus azoknak, akiknek a földi apákról szerzett tapasztalata katasztrofális és bántalmazó volt, és mindannyiunk számára, akik túl sokat szenvedtünk a nyomasztó patriarchális társadalom lenyomataitól.

Az érsek megjegyzései azonban ellenvéleményre találtak a szinódus más előadói között, a konzervatív anglikán csoport elnöke, Chris Sugden nyilvánosan cáfolta az érseket, azzal vádolva őt, hogy a fősodratú kultúrát követi Krisztus Bibliában olvasható szó szerinti szavai helyett.

A yorki érsek azt mondja, hogy Jézus tévedett?!

– vetette fel Sugden.

Az általános zsinat női tagja, Christina Rees tiszteletes megvédte Cottrell álláspontját, szerinte ugyanis az érsek a keresztényeket évek óta foglalkoztató kérdésre tapintott rá. Rees hozzátette: „A nagy kérdés valójában az, hogy hisszük-e, hogy Isten szerint a férfi emberek teljesebben és pontosabban hordozzák az ő képmását, mint a nők? A válasz az, hogy egyáltalán nem.”

Az anglikán egyház már korábban is foglalkozott progresszív elemekkel, néhány hónapja a Szentírás nyelvezetével kapcsolatban egy olyan javaslat is született, hogy az egyházi hatóság fontolja meg, az angol nyelvben a férfi Istenre utaló „him” névmás eltörlését.

Már ekkor az is felmerült, hogy az anglikán vezetők fontolják meg az „atya” megfelelő megnevezés -e Istennek.

– Azért hívjuk miatyánknak, mert ez az az ima, amit az Úr adott nekünk. Ő tanított minket imádkozni. Azért hívjuk Istent Miatyánknak, mert így utasított minket, hogy így szólítsuk meg őt – fogalmazott a téma kapcsán Calvin Robinson diakónus, az anglikán egyház kritikusa.

Szerinte a yorki érseknek le kellene mondania, mert elveszett, és az egyház tagjait így tévútra vezeti. Mint hozzátette: 

A Biblia súlyos figyelmeztetéseket tartalmaz az ilyen emberekre.

Az anglikán egyház nem reagált a Fox News megkeresésre, de az sem derült ki, hogy pontosan mit javasolnának a progresszív egyháztagok a miatyánk szó és Isten férfi névmása helyett. Nem beszélve arról, miként viszonyulnak azokhoz a kétezer éves műalkotásokhoz, amelyek férfiként ábrázolják Istent és Jézus Krisztust is.

Az év elején egyébként az egyházközösség arra a döntésre jutott, hogy a lelkészek engedélyezhetik a polgári esküvőt tartó meleg és leszbikus párok áldását is. Az első ilyen esketések most nyáron várhatók, ugyanis a zsinatok döntöttek ezen szövegéről is. 

Azonban amint arra a The Guardian, brit hírportál felhívta a figyelmet, annak a döntését, hogy a meleg és leszbikus papok összeházasodhatnak-e és cölibátusban kell-e élniük partnerükkel, novemberre halasztották.

Borítókép: Stephen Cottrell yorki érsek, az anglikán egyház prominens tagja, 2023. június 16-án (Forrás: Twitter/Diocese of Sheffield)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.