Simán elhurcolnak az utcáról – tovább durvult a mozgósítás Ukrajnában + videó

Szinte már nincs olyan nap, hogy ne jelennének meg kegyetlennél kegyetlenebb felvételek az ukrajnai mozgósításról. Az utcáról történő emberrablás már hétköznapi jelenségnek számít, de egyre többen vannak azok is, akik nem nézik tétlenül a hatóságok túlkapásait, és válaszul szintén a tettlegességet részesítik előnyben.

Magyar Nemzet
2023. 08. 01. 19:15
null
A Ukrainian artilleryman fires a 152 mm towed gun-howitzer D-20 at Russian positions on the front line near Bakhmut, eastern Ukraine, on July 20, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP) Fotó: AFP/Genya SAVILOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hadköteles ukrán férfiak utcáról történő összeszedése azután sem szűnt meg, hogy Zelenszkij elnök bejelentette, hogy a hadkiegészítő parancsnokságokon tapasztalható korrupció és brutalitás miatt vizsgálatot indít. Ahogyan az várható volt, minden úgy folytatódott, mint azelőtt.

Erőszakos sorozás Ukrajnában (Fotó: Magyar Nemzet)
Erőszakos sorozás Ukrajnában

A Rezident nevű ellenzékinek számító Telegram-csatorna például ezt írja: 

Kollégák! Jelenleg a mozgósítottak 50 százaléka esetében a kegyetlen összecsomagolási módszert használják. Az utcán már alig vannak férfiak, csak rokkantak, vagy újgazdagok, akik igazolást vettek maguknak. Mindez Boriszov (botrányos odesszai hadkiegészítő parancsnok, akiről korábban írtunk) leváltásával sem változott. Sem ott, sem az ország más részein nem ellenőrizték a hamis igazolásokat.

 

Lembergben ismét fényes nappal hurcoltak el az egyenruhások egy hadköteles korú férfit az utcáról. A túlerővel szemben az illetőnek esélye sem volt. Ahogyan az a videón is látszik, egyszerűen bepakolták a mikrobuszba.

A sorozótisztek egy percet sem pihennek. Csordákban járva a városokat gyűjtik össze az áldozataikat. 

Köztudott, hogy mindaddig, amíg jól végzik a munkájukat, illetve elég férfit szednek össze, semmilyen bántódás nem érheti őket, vagyis nekik biztosan nem kell menniük a frontra. 

A férfiak begyűjtéséhez előszeretettel használnak a nyugati partnerektől ajándékba kapott külföldi rendszámú autókat. Az alábbi videón például egy belga mikrobuszt. 

Az egyenruhások, amennyiben vadászatról van szó, már nem is nagyon zavartatják magukat. Csernyivciben például nyitott mikrobuszból vadászó hadkiegészítőt filmeztek. 

Sok helyen azonban már ráuntak az egyenruhások fölényeskedő magatartására. Emiatt egyre gyakoribbá váltak az összetűzések a katonák és a civilek között. Az egyik nyugat-ukrajnai videón azt láthatjuk, amint az egyik község lakói egyszerűen eltorlaszolják a katonák mikrobuszát, és nem engedik elhurcolni a falubeli férfiakat a frontra. 

A civilek ellenállása tehát egyre nagyobb méreteket ölt Ukrajnában. Dnyepropetrovszk megyében például egy olyan esetet rögzítettek, amint egy rendőr és egy katona igazoltatni próbálja a strandon pihenő férfiakat. Az okmányok ellenőrzéséből pillanatokon belül dulakodás lesz: a rendőrt bedobják a folyóba, a katonához pedig sörösüveget vágnak.

Borítókép: Ukrán katona Bahmutnál (Fotó: Genya SAVILOV / AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.