Soros fia megerősítette: nem hagyják el Európát

Csak átalakítják munkájukat és elsősorban a kelet-európai térségre fognak koncentrálni, de kivonulásról szó sincs.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 08. 31. 10:31
Soros befolyását és pénzét is latba veti Ukrajna mellett.
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem távozunk” − többek között így fogalmazott Alex Soros, Soros György fia, a Soros-birodalom örököse a Politicónak írt véleménycikkében. 

Alex Soros írásával arra az augusztusban megjelent hírre reagált, amiről mi is beszámoltunk, miszerint a szervezet megszünteti tevékenységét az Európai Unióban, és a világ más részeire helyezi át forrásait. 

Ifjabbik Soros véleménycikkében most mindezt cáfolja. 

Az olyan hírek, amelyek szerint a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) és Soros „elhagyja Európát” félrevezetők. Nem távozunk.

− írja Alex Soros, hozzátéve, hogy Európa továbbra is „óriási stratégiai jelentőséggel bír” az OSF 1980 óta végzett tevékenysége szempontjából. 

Európa mostani helyzetét tekintve azonban egyértelmű, hogy alapítványunknak változtatnia kell, csakúgy, ahogy a berlini fal leomlása után, amikor erőfeszítéseink középpontjában a közép- és kelet-európai országok uniós csatlakozása állt; és ahogy a 2008-as gazdasági válságot követően, amikor először fokoztuk munkánkat Brüsszelben és Nyugat-Európában.

− fejti ki Soros György fia, aki szerint a térség kelet felé mozdul el, az EU-ban Kelet-Európa ereje felerősödik. 

Szerinte az ukrajnai háborúnak beláthatatlan következményei lesznek, emellett Lengyelország vezető gazdaság, és az EU nettó befizetője lesz, ezért az európai felelős, demokratikus kormányzás jövőjét most már nemcsak Párizsban és Berlinben, hanem Varsóban, Kijevben és Prágában is meghatározzák majd.

„Ahogy tehát az OSF globálisan átállítja munkamódszerét, mi is ennek megfelelően változtatjuk meg prioritásainkat Európában. Igen, ez azt jelenti, hogy bizonyos munkaterületeket meg fogunk szüntetni, mivel a mai és a holnapi kihívásokra összpontosítunk. És igen, a létszámunkat is jelentősen csökkenteni fogjuk, hogy több pénz jusson oda, ahol a legnagyobb szükség van rá.”

De ez nem jelent semmiféle visszavonulást.

− nyomatékosítja Alex Soros. 

Az állítólagos európai kivonulásról Orbán Balázs szinte azonnal megosztotta véleményét. 

Orbán Viktor politikai igazgatója úgy fogalmazott, hogy a kivonulástól még messze vagyunk, nekünk, magyaroknak ugyanis történelmi tapasztalataink vannak, és „csak akkor hisszük el, hogy a megszálló csapatok valóban távoznak a kontinensről, ha az utolsó Soros-katona is elhagyja Európát és Magyarországot”. 

Írásában Alex Soros erre is reagált. 

Meglepő módon egy magyar kormánytisztviselőnek igaza volt, amikor szkeptikusan nyilatkozott a hírről. Ez nem a finanszírozás szintjéről szól, hanem a prioritásokról, mivel a finanszírozás fókusza ismét a kontinens keleti részére tolódik.

− írta Alex Soros, aki ezután azt is megerősítette, hogy továbbra is támogatni fogják ukrajnai, valamint a moldovai és nyugat-balkáni alapítványaikat, folytatják erőfeszítéseiket „Európa legnagyobb etnikai kisebbsége, a 12 millió roma” egyenlő bánásmódjának biztosításáért, illetve elkötelezettek maradnak a Közép-európai Egyetem (CEU) mellett. 

Ezt követően Alex Soros Donald Trump hatalomba való esetleges visszatéréséről értekezik, ami szerinte nagyobb csapás lenne az EU-nak, mint Amerikának, az ugyanis „veszélyeztetné az európai egységet”, és „aláásná az ukrajnai háborúra számos fronton adott válaszokban elért haladást”.

Az OSF-et úgy alakítjuk át, hogy bármilyen forgatókönyvre reagálni tudjunk, az Atlanti-óceán mindkét oldalán.

− hangsúlyozza írásában a Soros-birodalom örököse, majd kifejti: 

Apámhoz hasonlóan én is a modern történelem egyik nagy diadalának tartom az EU-t. Olyan országokat hozott össze, amelyek majdnem elpusztították a civilizációt, hogy közös sorsot alakítsanak ki, és segített a volt szovjet köztársaságoknak és szatelliteknek a demokrácia felé haladni. De még mindig van mit tenni. És nagyon remélem, hogy az OSF újjászervezett formájában, képes lesz segíteni az európai projektet abban, hogy teljes mértékben megvalósítsa ígéretét.

− zárja írását Alex Soros. 

 

Borítókép: Soros György és fia (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.