„A gép forog, az alkotó pihen” – Soros György kivonul Európából

– A gép forog, az alkotó pihen - mondta lapunknak Zila János arról, hogy elhagyják Európát a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványok. Az Alapjogokért Központ elemzője hangsúlyozta: egyrészt a távozás nem teljeskörű, másrészt maga a bejelentés arról szól, hogy az eddig a Nyílt Társadalom Alapítványok által folytatott tevékenységet más szereplők végzik majd el.

Munkatársunktól
2023. 08. 14. 16:20
SOROS, György
Berlin, 2017. június 8. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az Európai Roma Mûvészeti és Kulturális Intézet megalapításának alkalmából rendezett berlini ünnepségen 2017. június 8-án. (MTI/EPA/Clemens Bilan) Fotó: CLEMENS BILAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levelet kapott múlt pénteken minden olyan magyarországi szervezet, amely részesül a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) támogatásából. Az alapítvány három munkatársa küldte el az e-maileket, amelyekben az OSF igazgatótanácsának legutóbbi döntéséről értesítik a magyar partnerszervezeteket

a szervezet lényegében megszünteti tevékenységét az Európai Unióban, és a világ más részeire helyezi át forrásait 

– írja a Szabad Európa, amelynek több magyar civil szervezet is megerősítette, hogy megkapták az ominózus levelet. 

Radikális stratégiai irányváltás

A magyar szervezeteknek küldött levélben idézik az igazgatótanács döntéséről szóló tájékoztatót is. E szerint az OSF vezetése „radikális stratégiai irányváltásról döntött” annak érdekében, hogy a szervezet forrásai a lehető legnagyobb hatást tudják elérni. Így arról is döntés született, hogy az OSF Európai Unión belüli tevékenységének nagy része megszűnik, és az eddig Európába szánt forrásokat a világ más részein költik majd el. Mostantól „rendkívül korlátozott” lesz az erőforrás, amit Európán belülre tudnak koncentrálni. 

A döntést azzal indokolják, hogy az uniós intézmények és kormányok jelentős összegeket fordítanak az emberi jogok, a szabadság és a sokszínűség témáira, és épp ezek a területek azok, ahol az OSF is aktív. 

Azt írják, a jövőben Európára csak „a nagy, globális témákban betöltött szerepével összefüggésben” fognak összpontosítani. Ezzel egy időben átalakítják az OSF szervezeti felépítését is, már 2024-ben.

 „A gép forog, az alkotó pihen”

 – Semmiképp ne gondoljuk azt, hogy a konzervatív erők elejtették a vadat, noha úgy tűnik, hogy a hír igaz, hiszen számos, a távozással kapcsolatos konkrétum szerepel benne. Egyrészt a távozás nem teljeskörű, másrészt maga a bejelentés arról szól, hogy az eddig a Nyílt Társadalom Alapítványok által folytatott tevékenységet más szereplők végzik majd el. Madách Imre híres sorát idézve azt mondhatjuk, hogy „a gép forog, az alkotó pihen” - mondta Zila János felvetésünkre, miszerint mennyiben vehető komolyan a kiszivárogtatott elképzelés. 

Az Alapjogokért Központ elemzője hangsúlyozta, hogy Soros György és fia, Alex hatása és befolyása Európában lényegesen nem csökken.

Azok a személyek, akiket korábban az ő támogatásukból képeztek ki, és a nyílt társadalom ideológiáját képviselik hazánkban, illetve Európa-szerte, továbbra is itt maradnak. Jó példa erre az a Gulyás Márton, aki korábban maga is bevallotta, hogy a támogatóinak sorában ott van Soros György is, és akit a hírek szerint nemrégiben maga a Biden-adminisztráció által hazánkba küldött David Pressman nagykövet választott ki arra, hogy amerikai kiképzésen vegyen részt. Az a szervezeti háló is kiépült mára, amely a migráció támogatásától a genderőrület képviseletén át a háborúpártiságig mindenben képviseli a spekuláns nézeteit

 – fogalmazott Zila. Hozzátette: ennek a hálózatnak a finanszírozásában az utóbbi időben a Brüsszel és néhány európai balliberális kormány is egyre nagyobb szerepet vállalt, most az ő részvételük növekedhet, de a küldetés nem változik. 

–  Hazánk esetében arról sem szabad megfeledkezni, hogy a tavalyi választási kampányban az amerikai progresszívek – akiknek legfőbb támogatói között találjuk a Soros-családot – teljesen az irányításuk alá vonták a magyarországi baloldalt. A hazai ellenzék korábban is rendre egy követ fújt a milliárdos spekulánssal, a guruló dollárok néven elhíresült botrány azonban rávilágított arra, hogy abszolút a tengerentúli tartótisztek markában vannak - zárta szavait az Alapjogokért Központ elemzője. 

 

Soros fia állhat a döntés hátterében 

Ismert: Soros György még decemberben adta fiának a 25 milliárd dolláros birodalom irányítását. A 37 éves Alexander Soros ekkor arról beszélt, hogy sokkal jobban érdekli a politika, mint az üzlet. Nagy valószínűséggel ő dönthetett már arról is, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványai kivonul Európából. 

„Soros 2.0” – így reagált Orbán Viktor miniszterelnök a Twitter-oldalán arra, amikor  Soros György átadta pénzügyi birodalma irányítását fiának. A kormányfő a bejegyzéshez mellékelte A Keresztapa című film egyik híres jelenetét Marlon Brandóval és Al Pacinóval.

 Orbán Viktor Dallasban, a tavalyi CPAC-en nem mellesleg egyértelművé tette, hogy ellenfelének tartja Sorost. 

Jól ismerem Soros Györgyöt. Az ellenfelem. Ő nem hisz semmiben, amit mi képviselünk. És egy egész hadsereg áll a szolgálatában: pénz, civil szervezetek, egyetemek, kutatóintézetek és a brüsszeli bürokrácia fele

 – fogalmazott a miniszterelnök. 

Orbán Balázs is reagált az állítólagos kivonulás hírére

Az ilyen kérdésekről nekünk, magyaroknak vannak történelmi tapasztalataink: 

csak akkor hisszük el, hogy a megszálló csapatok valóban távoznak a kontinensről, ha az utolsó Soros-katona is elhagyja Európát és Magyarországot. 

Ettől még messze vagyunk… – írta a miniszterelnök politikai igazgatója hivatalos közösségi oldalán megosztott posztjában. 

 

Fotó: Soros György (Clemens Bilan)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.