Tartanak az ukrán gabonától Litvániában

A litván gazdák tartanak attól, hogy megjelenik majd a litván piacon az az ukrán gabona, amelyet a Klaipeda litván állami tengeri kikötőn keresztül terveznek átrakodni és exportálni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 21. 17:09
null
Hodeida, 2023. július 20. A 2023. július 15-i képen a máltai zászló alatt hajózó CMA CGM Gulf Express teherhajó kirakodásra vár a vörös-tengeri Hodeira kikötõjében. A polgárháború dúlta Jemen az élelmiszerellátásának csaknem 90 százalékát behozatalból fedezi, ennek több mint 40 százalékát az Ukrajnából és Oroszországból származó búza és egyéb gabonaimport teszi ki. Július 17-én lejárt a Fekete-tengeren keresztül történõ ukrán gabonaexportról szóló megállapodás, amelyet Oroszország nem hosszabbít meg, mert az orosz vezetés szerint nem teljesültek az alku Moszkva által szabott feltételei. MTI/EPA/Jajha Arhab Fotó: Jajha Arhab
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A litván gabonatermesztők szövetségének elnöke, Ausris Macijauskas az LRT rádió adásában közölte, 

attól tartunk, hogy az exportra szánt ukrán gabona Litvániában maradhat, ami lenyomja a piaci árat és veszteségekhez vezet. Az árak a felükre vagy akár a harmadukra is csökkenhetnek. Nem tudunk versenyezni Ukrajnával.

Algis Latakas, a klaipedai kikötő főigazgatója júliusban azt mondta, hogy az állami vállalat akár évente 10 millió tonna ukrán gabonát képes kezelni.

Borítókép: A 2023. július 15-i képen a máltai zászló alatt hajózó CMA CGM Gulf Express teherhajó kirakodásra vár a vörös-tengeri Hodeira kikötőjében. A polgárháború dúlta Jemen az élelmiszer-ellátásának csaknem 90 százalékát behozatalból fedezi, ennek több mint 40 százalékát az Ukrajnából és Oroszországból származó búza és egyéb gabonaimport teszi ki (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.