Több ezer lengyel katonát küldenek a határra + videó

A Wagner-zsoldosoktól tart Varsó, de az illegális migráció is erősödött a fehérorosz–lengyel határon.

Magyar Nemzet
2023. 08. 10. 12:15
A Wagner orosz zsoldoscsoport belorusz katonákat kiképez ki a lengyel határtól néhány kilométerre, 2023.07.19-én. (Fotó:  TRT World Now / Twitter)
A Wagner orosz zsoldoscsoport belorusz katonákat kiképez ki a lengyel határtól néhány kilométerre, 2023.07.19-én. (Fotó: TRT World Now / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízezer katonát tervez a belarusz határhoz küldeni Lengyelország. Mariusz Blaszczak védelmi miniszter azt mondta, céljuk a határőrség megerősítése.

Körülbelül tízezer katona lesz a határon, ebből négyezer közvetlenül a határőrséget támogatja, hatezer pedig tartalékban

 – mondta a miniszter a közszolgálati rádiónak adott interjúban. 

Közelebb helyezzük a hadsereget a fehérorosz határhoz, hogy elriasszuk az agresszort, hogy ne merjen megtámadni minket

 – fogalmazott Blaszczak. 

Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes szerdán még kétezer katona bevetéséről adott hírt. Azt mondta, az illegális beutazási kísérleteket a fehérorosz hatóságok szervezték meg. 

Ha valódi határőrök lennének a másik oldalon, és nem csempészszolgálatok, akkor ezek az átkelőhelyek egyáltalán nem léteznének

 – jelentette ki. A migrációs nyomás miatt Lengyelország már korábban riasztórendszerrel felszerelt acélkerítést épített a fehérorosz határon. 

A Reuters londoni székhelyű világhírügynökség emlékeztet: 

Lengyelország egyre jobban aggódik a határvidék miatt, amióta a múlt hónapban több száz Wagner-zsoldos érkezett Fehéroroszországba Aljakszandr Lukasenka elnök meghívására. Fehéroroszország ezen a héten folytatja hadgyakorlatait a határ közelében, Aljakszandr Lukasenka elnök pedig többször is elmondta, hogy visszatartja a Lengyelországot megtámadni akaró Wagner-harcosokat.

Lengyelországban emellett az elmúlt hónapokban nőtt azon főként közel-keleti és afrikai migránsok száma is, akik megpróbálnak átlépni a határon. A határőrség vezetője, Tomasz Praga a hét elején azt mondta, hogy idén 19 ezren próbálták meg illegálisan átlépni a lengyel–fehérorosz határt, szemben a tavalyi 16 ezerrel – teszi hozzá cikkében a Reuters.

A határőrség Twitteren közzétett csütörtöki posztjában arról számolnak be, hogy az állítólagos egyiptomi és etióp állampolgárok kővel támadtak a járőrökre, miután azok meghiúsították határátlépési kísérletüket.

Egy másik posztjukhoz pedig egy videót csatoltak, amelyen az látható, ahogy egy migráns bottal próbálja leverni a határszakaszt figyelő biztonsági kamerát.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, a lengyel kormányfő aggodalmának adott hangot, hogy Wagner-harcosok az illegális migrációt kihasználva hibrid támadást indíthatnak Lengyelország ellen.

A Wagner-zsoldosok fejében már korábban is megfordult, hogy Lengyelországba menjenek. Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök a minapi találkozójukon Vlagyimir Putyin orosz elnöknek azt mondta, a wagneresek kirándulni mennének a szomszédos országba, de ő visszatartja őket.

Borítókép: A Wagner orosz zsoldoscsoport belorusz katonákat képez ki a lengyel határtól néhány kilométerre, 2023. július 19-én. (Forrás: TRT World Now/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.