Újabb látogató érkezett Orbán Viktorhoz a karmelita kolostorba

Régi szövetségesét fogadta a miniszterelnök, kiemelten foglalkoztak a Nyugat-Balkán EU-integrációjával.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 20. 9:47
ORBÁN Viktor; VUCIC, Aleksandar
Budapest, 2023. augusztus 20. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnököt (b) a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 20-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök a karmelita kolostorban munkalátogatáson fogadta Alekszandar Vucsics államfőt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap.

A tárgyaláson áttekintették Magyarország és Szerbia politikai és gazdasági kapcsolatait, a Nyugat-Balkán EU-integrációjának helyzetét, az illegális migráció elleni fellépés lehetőségeit, valamint a közös energetikai és infrastrukturális projekteket.

A találkozón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett, közösségi oldalára azt írta,

Szerbiával ezer szálon kötődünk egymáshoz, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. Ma már gyakorlatilag nem létezik energiabiztonságunk a másik energiabiztonsága nélkül, sem magyar a szerb energiabiztonság nélkül, sem pedig fordítva.

A tárcavezető ismertette, szeptemberben megkezdi működését a szerb–magyar regionális gázkereskedő vállalat, a Mol és Trasnafta pedig szorgalmasan dolgozik az országainkat összekötő kőolajvezeték megépítésén. „Emellett továbbra is több mint százmillió köbméter földgázt tárolunk Szerbia számára” – tette hozzá. Szijjártó Péter beszámolt arról is, következő nemzeti ünnepünkön, október 23-án megindul a személyforgalom az új Szeged–Szabadka-vasútvonalon.

Határozott célunk az, hogy Európa egyik legforgalmasabb határátkelőhelye, Röszke és Horgos között egyúttal Európa legmodernebb és legkulturáltabb közúti átkelőhelye is legyen. Az ehhez szükséges nagy beruházások még előttünk állnak

– fogalmazott.

Szijjártó Péter közös célként jelölte meg az ismételten egyre növekvő migrációs nyomás megállítását is. Alekszandar Vucsics a nap folyamán részt vesz az augusztus 20-i ünnepségeken, és ellátogat a budapesti atlétikai világbajnokságra is.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnököt (balra) a karmelita kolostorban 2023. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.