Újabb ok miatt kongatják a vészharangot a demokraták

A demokraták nem tudják megszólítani a fekete szavazókat, pedig az ő voksaik nagyon kellettek Joe Biden elnökké választásához. A jobboldali elfogultsággal aligha vádolható CNN szerint Trump nem csak a republikánus előválasztás szempontjából áll jól, de a végső választási győzelmet tekintve is jobb helyzetben van, mint szinte bármikor a 2016-os, sikeres kampánya folyamán.

Kónya Rita
2023. 08. 01. 12:31
US-UFC-MMA-MIDDELWEIGHT-ADESANYA-ALEX PEREIRA Fotó: CHANDAN KHANNA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkenő tendenciát mutat a fekete szavazók részvétele a választásokon, márpedig az ő szavazataikra nagy szüksége lenne a demokratáknak. A Washington Post cikke szerint Joe Biden 2020-as győzelme szoros versenyeken múlt olyan államokban, amelyeket négy évvel korábban Donald Trump és a republikánusok húztak be.

A fekete szavazók részvételi aránya a 2018-as félidős választásokon még 51,7 százalék volt, a tavalyi félidős voksoláson viszont már csak 42 százalék, tehát négy év leforgása alatt csaknem tíz százalékot zuhant.

A szakértők szerint a fekete szavazók – főleg a fekete férfiak – mindkét oldaltól elidegenedtek, úgy érzik, a republikánusok és a demokraták alatt sem javult az életük. Ha pedig a demokraták egyetlen választási érve az, hogy Trumpot támadják, az nem fogja megszólítani őket, mutat rá a Breitbart amerikai híroldal.

A republikánusok ellenben a félidős választások statisztikái szerint mind a feketék, mind a latinok körében növelni tudták a támogatottságukat.

Magával Joe Biden elnökkel kapcsolatban hasonló illúzióvesztés figyelhető meg a fekete szavazók körében. A félidős választások előtt, 2022 júniusában készült felmérés szerint 2022 áprilisa és júniusa között 14 százalékponttal csökkent a támogatottsága a körükben.

Biden elnök a friss közvélemény-kutatások szerint sem teljesít túl jól. A CBS News és a YouGov közös felmérése szerint a valaha mért legalacsonyabb értéken, 40 százalékon áll az elnök támogatottsága, ha pedig a gazdaság kezelését nézzük, abban mindössze a megkérdezettek 34 százaléka elégedett vele.

 

A CNN amerikai hírtelevízió elemzése egy másik aspektusból világítja meg a 2024-es elnökválasztás lehetséges kimenetelét. A jobboldali elfogultsággal aligha vádolható médium szerint Donald Trump volt elnök nem csupán a republikánus előválasztáson számít szinte biztos befutónak, de

az általános választások megnyerése szempontjából is jobb helyzetben van, mint bármikor a 2020-as ciklusban és szinte bármikor a 2016-os ciklusban.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: Chandan Khanna/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.