Joe Biden megint alkotott: az elnök szerint véget vetettek a ráknak + videó

Az amerikai elnök meggondolatlan kijelentése azért is furcsa, mert fia, Beau Biden agydaganatban hunyt el.

Magyar Nemzet
Forrás: Fox News, Newsweek2023. 07. 26. 15:11
BIDEN, Joe
Chicago, 2023. június 28. Joe Biden amerikai elnök az amerikai gazdaság helyzetérõl beszél a chicagói Régi Postán 2023. június 28-án. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szétszedték” a kommentelők Joe Biden amerikai elnököt, miután kedden a Fehér Házban az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés bővítéséről szóló beszédében úgy fogalmazott, hogy: Véget vetettünk a ráknak.

„Van egy dolog, amit mindig megkérdeznek tőlem, hogy az amerikaiak miért veszítették el egy ideje a hitüket abban, hogy képesek nagy dolgokat véghezvinni. Ha bármit megtehetnél, Joe, mit tennél? Azt mondtam, hogy meggyógyítanám a rákot. Meredten néztek rám, miért a rákot? Mert senki sem hiszi, hogy képesek vagyunk rá. De meg tudjuk csinálni. Véget vetettünk a ráknak, ahogy mi ismerjük” – idézte az amerikai elnököt a Fox News amerikai hírtelevízió.

A Newsweek amerikai hírportál ugyanakkor arra mutatott rá, hogy Biden „motyogása” miatt elharapta a „can” (képes valamire – a szerk.) szót, vagyis eredetileg azt szerette volna mondani, hogy „véget vethetünk a ráknak”. Sőt, a Fehér Ház hivatalos leirata is ekképpen fogalmaz.

Biden kijelentését kritikusai gyorsan felkapták a közösségi médiában, egyesek megcáfolták kijelentéseit, míg mások gúnyolódtak a nyolcvanéves politikuson.

„A demencia olyan komoly, hogy most azt hiszi, meggyógyította a rákot” – írta Twitteren Greg Price, a konzervatív Freedom Caucus Network kommunikációs igazgatója.

A Trending Politics társtulajdonosa, Collin Rugg pedig úgy fogalmazott: „Biden bejelentette, hogy meggyógyította a rákot. Milyen remek nap ez a világ számára. Biden most a demencia meggyógyítására fog koncentrálni” – utalt ő is arra, hogy az amerikai elnökről egyre szélesebb körben vélik úgy, hogy jelentős mentális problémákkal, zavarodottsággal, feledékenységgel, akár demenciával küszködik.

Mint ismert, a demokrata amerikai elnök korábban kisétált egy televíziós interjúról, elesett a kerékpárjával, neveket kevert össze, a súgógépről a neki szóló instrukciókat is felolvasta, eltévedt a színpadon vagy épp a levegővel fogott kezet. Sőt nemrégiben az is kiderült, hogy a politikus alacsonyabb lépcsőket használ az Air Force One (elnöki repülőgépre) való beszálláshoz, hogy elkerülje a botlásával járó kellemetlen incidenseket. A Politico hírportál információi szerint Biden két tanácsadója négyszemközt elismerte, hogy szándékosan váltottak egy speciális lépcsőtípusra, hogy a nyolcvanéves elnöknek megkönnyítsék az utazásait és korlátozzák a botlásainak lehetőségét.

Ki készíti fel az elnököt és mit mondanak neki? Miért nem avatkoznak már közbe?

– tette fel a kérdést Omri Ceren, Ted Cruz republikánus texasi szenátor nemzetbiztonsági tanácsadója.

Liz Willis korábbi műsorvezető, aki 2021-ben rákban vesztette el édesanyját, pedig azt írta a Twitteren, hogy: „Nem is tudom, de édesanyám még mindig eléggé halottnak tűnik.”

Mások az amerikai rákellenes társaság adataira hívták fel a figyelmet, amelyek szerint tavaly a tengerentúlón több mint hatszázezren hunytak el rákos megbetegedésben, míg egy friss jelentésük szerint az idén ugyanennyi várható.

Éppen ezért az elnök „pontatlan” kijelentései családok százezreinek jelenthetett pillanatnyi reményt, amelyet később a nyilvánosságnak meg kellett cáfolnia. Szakértők szerint az elnök kijelentései „félrevezetők” voltak. Aláhúzták, hogy a rák ellenszerének megtalálása még távoli.

A daganatos megbetegedés kapcsán mutatott merész kijelentés azért is furcsa Joe Bidentől, mert 2015-ben fia, Beau Biden agydaganatban hunyt el. A demokrata politikus azóta aktívan támogatja a rákkutatást, sőt 2019-ben azzal kampányolt, hogy „szavazzanak rám, és megszüntetem a rákot.”

Februárban egyébként Biden orvosai mellkasából egy bőrelváltozást távolítottak el, amely bazálsejtes karcinóma volt, vagyis a bőrrák egy gyakori formája – emlékeztetett a Reuters hírügynökség. Minden rákos szövetet sikeresen eltávolítottak – közölte a Fehér Ház orvosa egy levélben. Mivel Joe Biden indul a 2024-es demokrata elnökségért, politikai teljesítménye mellett egészségügyi állapota is folyamatosan az amerikai közbeszéd tárgya.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök az amerikai gazdaság helyzetéről beszél a chicagói Régi Postán 2023. június 28-án (Forrás: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.