Vállalták a felelősséget az ukránok a krími híd felrobbantásáért

Most először vállalta nyíltan a felelősséget a kercsi híd ellen július 17-én elkövetett merényletért az SZBU, az ukrán titkosszolgálat, amely egy videófelvételt is az amerikai CNN hírtelevízió rendelkezésére bocsátott a támadásról.

Magyar Nemzet
Forrás: CNN2023. 08. 16. 7:55
A Krími híd 2022. október 8-ai felrobbantása. (Fotó: Clash Report / Twitter)
A Krími híd 2022. október 8-ai felrobbantása. (Fotó: Clash Report / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most először vállalta nyíltan a felelősséget a kercsi híd ellen július 17-én elkövetett merényletért az SZBU, az ukrán titkosszolgálat, amely egy videófelvételt is az amerikai CNN hírtelevízió rendelkezésére bocsátott a támadásról. A robbantásnak két civil áldozata is volt. 

A Kercsi-szoroson átívelő, Vlagyimir Putyin orosz elnök által 2018-ban felavatott hídnak nem csupán szimbolikus jelentősége van, de létfontosságú utánpótlási útvonal is az oroszok számára.

Az SZBU vezetője, Vaszil Maljuk a CNN-nek elmondta, hogy a támadást végrehajtó tengeri drónok teljes egészében Ukrajnában készültek, és több hónapos fejlesztés eredményei, ami az invázió után szinte azonnal megkezdődött.

Hasonló drónokkal támadták meg az ukránok a SIG olajtankert, amely szerintük a orosz haderőnek szállított üzemanyagot, valamint a Fekete-tenger keleti részén található Novorosszijszk haditengerészeti kikötőjében állomásozó Olengorszkij Gornyak hadihajót, amelyen akár százfős legénység is tartózkodhatott.

A tengeri felszíni drónok az ukrán biztonsági szolgálat egyedülálló találmányai. Egy magáncég sem vesz részt a fejlesztésükben. Ezekkel a drónokkal nemrég sikeres csapást mértünk a krími hídra, az Olengorszkij Gornyak nagy támadóhajóra és a SIG tankerre

− mondta Maljuk.

A kercsi híd elleni merényletet bemutató videón látható, ahogy az egyik, 850 kilogrammnyi robbanóanyagot szállító drón a híd egyik, a közúti pályát tartó betonpillérének csapódik, majd öt perccel később egy másik irányból érkező drón a vasúti pályát tartó egyik pillért találja el.

Maljuk beszámolt arról, hogy a híd elleni támadást hónapok kemény munkájával készítették elő. Vállalta a felelősséget a tavaly októberi robbantásért is, azonban arról nem osztott meg részleteket.

A júliusi robbantás után lapunk megkeresésére Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy

a robbantás azért történhetett, mivel felerősödtek azok a nemzetközi hangok, miszerint Ukrajnának végre sikereket kell felmutatnia a háborúban.

Természetesen, erre orosz válaszlépés várható. Ennek mértéke a következő ukrán lépésektől is függ, amennyiben Ukrajna atombomba szállítására alkalmas repülőgépeket kap segélyként, akkor ők is ehhez mérten fognak reagálni. Ha pedig az ukránok bevetik a kazettás bombáikat, akkor ők is használni fogják.  

Az látszik, hogy a háború napról napra eszkalálódik. Ami ma lehetetlen, holnap lehetséges lesz

– zárta gondolatait Nógrádi.

 

Borítókép: A krími híd 2022. október 8-ai felrobbantása (Fotó: Clash Report/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.