A francia elnök az államon belüli autonómia megadását javasolja Korzika szigetének

A függetlenség vagy elszakadás kérdése nincs napirenden a szigeten.

Forrás: MTI2023. 09. 28. 16:37
MACRON, Emmanuel
Újdelhi, 2023. szeptember 10. Emmanuel Macron francia államfõ sajtóértekezletet tart a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezetõ feltörekvõ országát, valamint az Európai Uniót tömörítõ húszas csoport, a G20 csúcstalálkozóján Újdelhiben 2023. szeptember 10-én. A G20-as országcsoport állam- és kormányfõinek tanácskozására szeptember 9-én és 10-én kerül sor az indiai fõvárosban. MTI/EPA/Haris Tjagi Fotó: Haris Tjagi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron az államon belüli autonómia megadását javasolta Korzikának, a Franciaországhoz tartozó szigetnek, amelynek vezetői hosszú ideje követelik az önállóságot. A francia államfő történelmi pillanatról beszélt Ajaccióban csütörtökön.

– Legyen bátorságunk autonómiát építeni Korzika számára a köztársaságon belül! – fogalmazott az államfő a korzikai közgyűlésben, egy olyan struktúra kiépítését szorgalmazva, amely teljes mértékben korzikai, de nem szakad el a (francia) államtól. – Ez nem az állammal szembeni autonómia lesz, és nem is az állam nélküli autonómia – hangsúlyozta Macron. – Előre kell lépnünk, és ehhez Korzikát bele kell foglalnunk az alkotmányunkba, mert a status quo mindannyiunknak kudarc lenne – mondta az elnök a sziget választott képviselői előtt.

Az elnök azért tett látogatást Korzikán, hogy személyesen zárja le azokat az autonómiát előkészítő tárgyalásokat, amelyek 18 hónappal ezelőtt kezdődtek meg a kormány és a helyi vezetők között a zavargásba torkolló tüntetések után. Az erőszak azért robbant ki, mert 2022. március 2-án Yvan Colonnát, aki életfogytiglani börtönbüntetését töltötte Claude Erignac korzikai prefektus 1998-ban történt meggyilkolásában való részvételért, a börtönben életveszélyesen megsebesítette egy iszlamista elítélt. A függetlenségpárti Yvan Colonna belehalt sérüléseibe.

A függetlenség és elszakadás kérdése nincs napirenden a 18. század végén Franciaországhoz csatolt szigeten, ahol az elmúlt évtizedek merényletei után viszonylagos politikai stabilitás alakult ki.

 

A korzikai pártszövetségnek ugyanakkor évek óta az a célja, hogy a sziget megkapja az autonómia státusát. A francia elnök szerint ennek az új intézményi szakasznak kell Korzikát teljes mértékben a köztársaságba illesztenie, és el kell ismernie mediterrán szigetjellegének és a világhoz való kapcsolatának egyediségét. – Nagyobb teret kell adnunk a korzikai nyelvnek mind az oktatásban, mind a közéletben – hívta fel a figyelmet Macron.

Az államfő hat hónapot adott a korzikai politikai csoportoknak arra, hogy megállapodásra jussanak a kormánnyal egy alkotmányos szövegről, amely lehetővé teszi a sziget státusának megváltoztatását.

Az autonómia státusa, amelyet igényelünk, a Francia Köztársaságba illeszkedik – ígérte meg Gilles Simeoni, Korzika végrehajtótanácsának autonómiapárti elnöke, aki öt kihívást említett meg: a történelmi, társadalmi, gazdasági, szociális és demokratikus elismerést, a nyomásgyakorlás vagy a maffiaszerű félrecsúszás logikájának elutasításával.

Borítókép: Emmanuel Macron francia államfő sajtóértekezletet tart a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozóján Újdelhiben 2023. szeptember 10-én. (Fotó: MTI/EPA/Haris Tjagi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.