Korzikán már Molotov-koktélokkal támadják a rendőröket a tüntetők + videó

A Franciaországhoz tartozó szigeten napok óta tartanak az erőszakos tiltakozások.

MTI
2022. 03. 14. 19:44
Protesters throws projectiles during clashes with police following a rally in support to Corsican nationalist figure Yvan Colonna a week after he was attacked in prison, in Bastia, Corsica, on March 13, 2022. - Colonna, who is serving a life sentence for the assassination in 1998 of Corsica's top regional official Claude Erignac, is in a coma after being beaten on March 2 in the jail in Arles by a fellow detainee, according to investigators. Colonna was jailed in the south of France with authorities long rejecting his demand to be transferred to Corsica, saying his offence made him a special status detainee. (Photo by Pascal POCHARD-CASABIANCA / AFP) Fotó: AFP/Pascal POCHARD-CASABIANCA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Franciaországhoz tartozó Korzikán tizenegy napja tart a feszültség: Bastiában „Gyilkos francia állam” szlogenekkel, korzikai zászlók alatt ezrek vonultak fel a függetlenségpárti Yvan Colonna támogatására. A férfit, akit életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek Claude Erignac korzikai prefektus 1998-ban történt meggyilkolásában történt részvételéért, március 2-án egyik, terrorizmus vádjával elítélt rabtársa megtámadta, azóta kómában fekszik.

A prefektúra szerint a tüntetésen hétezren, a szervezők szerint tízezren vettek részt, fiatalok és idősebbek egyaránt. Az indulatok akkor szabadultak el, amikor a menet a prefektúra (megyei közigazgatási hivatal) elé ért. Két-háromszáz csuklyás tüntető összecsapott a rendőrökkel. 

A rendőrök könnygázt és vízágyúkat vetettek be, a tüntetők Molotov-koktélokkal és kövekkel dobálták a rendőröket. 

Tűz ütött ki az adóhivatal bejáratánál, amelynek az ablakait betörték a Molotov-koktélok. Több helyen raklapokat gyújtottak. A prefektúra adatai szerint 67 ember sebesült meg, közöttük a rendvédelmi erők 44 tagja. 

Yvan Colonna megtámadása óta számos tüntetést tartottak a földközi-tengeri szigeten egyetemisták, középiskolások, nacionalisták és szakszervezetek felhívására. A mostani tüntetés mottója szerint „igazságot és igazságszolgáltatást Yvan Colonnának, szabadságot a hazafiaknak és a korzikai nép elismerését” akarták.

A francia kormány megpróbálta csillapítani az indulatokat, és bejelentette, hogy Korzikára szállítják az Erignac-kommandó két másik tagját. A büntetését a dél-franciaországi Arles-ban töltő Colonna is régóta kérelmezte, hogy helyezzék át Korzikára, de a kérését mindig elutasították. A belügyminiszter hétfőn azonnali nyugalomra szólított fel, és határozottan elítélte az elmúlt napok erőszakos cselekményeit. Gérald Darmanin bejelentette, hogy szerdán Korzikára utazik, hogy párbeszédet kezdjen a sziget választott képviselőivel és más politikai erőivel. A tárcavezető ugyanakkor leszögezte, hogy a párbeszédhez a nyugalom visszatérése szükséges.

Francia sajtójelentések szerint Emmanuel Macron elnök a héten szintén Korzikára utazik és a sziget jövőjével kapcsolatos bejelentést tesz.

 

Borítókép: Eldurvuló tüntetések Korzikán. (Fotó: AFP/Pascal Pochard-Casabianca)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.