időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Gulyás Gergely: A kormány döntött, marad a kamatstop

A kárpátaljai magyarokról is tárgyalt Szijjártó Péter az orosz külügyminiszterrel + videó

Magyar Nemzet
2023.09.23. 08:25 2023.09.23. 10:38
A kárpátaljai magyarokról is tárgyalt Szijjártó Péter az orosz külügyminiszterrel + videó

– Elmagyaráztam Lavrov miniszter úrnak, hogy Magyarország Ukrajna szomszédjaként rendkívül érdekelt abban, hogy minél hamarabb béke legyen. Magyar emberek halnak meg ebben a háborúban, tekintettel az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségünkre, ezért Magyarország érdekelt a mielőbbi tűzszünetben és a háború lezárásában, mert mindannyian tudjuk, hogy minden újabb nap, amit háborúval töltünk, újabb áldozatokkal és újabb pusztítással jár – számolt be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az orosz sajtónak az orosz hivatali kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott tárgyalásról.

A tárcavezető rámutatott, kettejük között mindig is a kölcsönös tiszteleten alapult a légkör. „Mi erre alapozzuk a külpolitikánkat. És továbbra is hiszünk abban, hogy a konfliktusokat csak a tárgyalások útján lehet megoldani” – mutatott rá. Szijjártó Péter szerint tárgyalások és párbeszéd nélkül „feladjuk a béke reményét, és ez hatalmas hiba lenne”.

A feltételei a békének ma jobbak, mint amilyenek holnap lesznek. Tehát nem értünk egyet azokkal, akik azt mondják, hogy a béke körülményei még nem adottak. A körülmények ma sokkal jobbak, mint holnap, és mi még mindig nem hiszünk abban, hogy van megoldás a csatatéren. A megoldás a tárgyalóasztalnál van, ahol azok ülnek, akiknek tárgyalniuk kellene

– zárta szavait a külügyminiszter.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség szombaton arról számolt be, Szijjártó Péter október 11-én érkezik Moszkvába, hogy energetikai kérdésekről tárgyaljon Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettessel.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) találkozója Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel New Yorkban 2023. szeptember 22-én (Fotó: MTI/KKM)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.