A kárpátaljai magyarokról is tárgyalt Szijjártó Péter az orosz külügyminiszterrel + videó

A külgazdasági és külügyminiszter októberben az orosz fővárosba, Moszkvába utazik.

2023. 09. 23. 8:25
LAVROV, Szergej; SZIJJÁRTÓ Péter
New York, 2023. szeptember 22. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) találkozója Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel New Yorkban 2023. szeptember 22-én. MTI/KKM Fotó: KKM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Elmagyaráztam Lavrov miniszter úrnak, hogy Magyarország Ukrajna szomszédjaként rendkívül érdekelt abban, hogy minél hamarabb béke legyen. Magyar emberek halnak meg ebben a háborúban, tekintettel az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségünkre, ezért Magyarország érdekelt a mielőbbi tűzszünetben és a háború lezárásában, mert mindannyian tudjuk, hogy minden újabb nap, amit háborúval töltünk, újabb áldozatokkal és újabb pusztítással jár – számolt be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az orosz sajtónak az orosz hivatali kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott tárgyalásról.

A tárcavezető rámutatott, kettejük között mindig is a kölcsönös tiszteleten alapult a légkör. „Mi erre alapozzuk a külpolitikánkat. És továbbra is hiszünk abban, hogy a konfliktusokat csak a tárgyalások útján lehet megoldani” – mutatott rá. Szijjártó Péter szerint tárgyalások és párbeszéd nélkül „feladjuk a béke reményét, és ez hatalmas hiba lenne”.

A feltételei a békének ma jobbak, mint amilyenek holnap lesznek. Tehát nem értünk egyet azokkal, akik azt mondják, hogy a béke körülményei még nem adottak. A körülmények ma sokkal jobbak, mint holnap, és mi még mindig nem hiszünk abban, hogy van megoldás a csatatéren. A megoldás a tárgyalóasztalnál van, ahol azok ülnek, akiknek tárgyalniuk kellene

– zárta szavait a külügyminiszter.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség szombaton arról számolt be, Szijjártó Péter október 11-én érkezik Moszkvába, hogy energetikai kérdésekről tárgyaljon Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettessel.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) találkozója Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel New Yorkban 2023. szeptember 22-én (Fotó: MTI/KKM)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.