időjárás 1°C Taksony 2023. november 29.
logo

Szijjártó Péter az orosz tankönyv 1956-os bejegyzését is megvitatta Szergej Lavrovval

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook
2023.09.22. 21:35
Szijjártó Péter az orosz tankönyv 1956-os bejegyzését is megvitatta Szergej Lavrovval

„Felhoztam Lavrov kollégának az orosz tankönyvek hírhedt ügyét, elmondtam Szergej Lavrovnak, hogy az 1956-os forradalom a magyar történelem egyik legfelemelőbb eseményét jelenti, amikor magyar emberek hősökké váltak, amikor magyar emberek kiálltak az ország szabadságáért, szuverenitásáért, kiálltak a túlerővel szemben és harcoltak” – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, nagy port kavart annak a 11-es orosz történelemtankönyv egyik változatának a híre, amely az 1956-os magyar forradalmat és szabadságharcot válságnak írja le. A ledöntött Sztálin-szobor fotójával illusztrált orosz tankönyvváltozat állítása szerint a Szovjetunió azért küldött csapatokat hazánkba, hogy segítsen a tiltakozás elfojtásában. A könyv mindemellett hibának nevezi, hogy a szovjet csapatok 1990-ben megkezdték a kivonulásukat Magyarországról, és fasisztának nevezte a forradalomban részt vevőket.

Később a budapesti orosz nagykövetség tisztázta a fasiszta jelző használatát, kiemelve, hogy az szerintük nem a forradalmárokra, hanem a korábbi rendszer szolgálóira értendő.

Szijjártó Péter mint folytatta:

Ezért számunkra ezen emberek fasisztának történő minősítése egészen egyszerűen elfogadhatatlan. És ez egy olyan kérdés, amelynek még a megvitatásába sem vagyunk hajlandók belemenni.

„Szergej Lavrov arról biztosított, hogy ebben az ügyben Putyin elnök legutóbbi nyilatkozata az irányadó” – zárta gondolatát.

Mint ismert, Vlagyimir Putyin orosz elnök a Keleti Gazdasági Fórumon (EEF) arról beszélt, hogy „hiba volt” 1956-ban Magyarországra és 1968-ban Csehszlovákiába küldeni a tüntetéseket leverő tankokat.

Külpolitikailag nem helyes olyasmit tenni, ami sérti más népek érdekeit

– mondta Putyin utalva azon orosz álláspontra, miszerint a Nyugat beleszól országa ügyeibe, és nem veszi figyelembe biztonsági aggályait a NATO keleti terjeszkedésével kapcsolatban.

Borítókép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) találkozója Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel (b) New Yorkban 2023. szeptember 22-én (Fotó: MTI/KKM)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.