Tankönyvbotrány: mégsem hazudtak az oroszok?

A 11-es orosz tankönyv Magyarország második világháborúban betöltött szerepét nevezi fasisztának, nem pedig a forradalom egészét vagy a magyar népet.

Forrás: TikTok2023. 09. 08. 16:47
HUNGARIAN UPRISING 1956
HUNGARIAN UPRISING 1956 Fotó: ANDERS ENGMAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban nagy port kavaró orosz történelemtankönyv ügyéről készített videót az egyik magyar politikai tiktoker, Végh Tamás, megcáfolva a korábbi állításokat, miszerint az 1956-os forradalmat az oroszok fasiszta felkelésnek nevezték volna.

@veghtamas85

Valóban faszisztának nevezi az orosz tankönyv az 1956-os forradalmat? #oroszorszag #magyarorszag #1956 #forradalom

♬ eredeti hang - Végh Tamás

Amint arról lapunk az elsők közt számolt be, az orosz elnök tanácsadója, Vlagyimir Megyinszkij nevéhez fűződik az a történelemkönyv, amely – a korábban megjelent állítások szerint – válságnak írja le az 1956-os eseményeket, hibának nevezve az 1990-es magyarországi kivonulást. Akkor mi azonnal levélben kértünk magyarázatot az orosz nagykövetségtől és az orosz hatóságoktól. 

A Tiktok-videóban Végh Tamás azt állítja, hogy a ténylegesen kiadott történelemtankönyvben az olvasható:

A felkelő radikálisok, akik között nem kevés egykori fegyverese volt a korábbi fasiszta Magyarországnak...

A tankönyv tehát Magyarország második világháborúban betöltött szerepét nevezi fasisztának, nem pedig a forradalom egészét vagy a magyar népet.

Mindez egybecseng Oroszország budapesti nagykövetségének közleményével, amely hamisnak, az 1956-os magyarországi események megítélését a kontextusból kiragadónak, az orosz álláspontot szándékosan negatívan bemutatónak írta le a hír terjesztését. Majd leszögezték, hogy a tankönyvnek több tervezete is volt, ezek egyike juthatott el a sajtóhoz, ám tudomásuk szerint az általunk ismert tankönyv tervezetek egyike sem nevezi fasisztának az 1956-os forradalmat.

Korábban a magyar külügy is reagált a hírekre, Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára az Origó kérdésére kifejtette:

1956-ban a magyar emberek fellázadtak a kommunista diktatúrával szemben, ez világos, egyértelmű tény, nem vitakérdés. Minden ezzel ellentétes állítás hamis. Ami történt, annyira egyértelmű, hogy erről nem nyitunk vitát senkivel.

 

Borítókép: Magyar forradalmárok 1956-ban egy szovjet tankkal és magyar zászlóval (Fotó: AFP/TT News Agency/Anders Engman)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.