Ezeket kérdeztük az orosz hatóságoktól és a nagykövettől a történelemhamisítás kapcsán

Dmitrij Peszkovot, az orosz elnök szóvivőjét, Marija Zaharova orosz külügyi szóvivőt, de Oroszország budapesti nagykövetét és Dmitrij Medvegyevet, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettesét is megkerestük annak kapcsán, hogy egy orosz történelemkönyvben fasiszta felkelésnek titulálták 1956-ot. A ledöntött Sztálin-szobor fotójával illusztrált orosz tankönyv állítása szerint a Szovjetunió azért küldött csapatokat hazánkba, hogy segítsen a tiltakozás elfojtásában.

Magyar Nemzet
2023. 08. 29. 13:35
A lefejezett Sztálin-szobor az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc során. (Forrás: Historic Vids / Twitter)
A lefejezett Sztálin-szobor az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc során. (Forrás: Historic Vids / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkérdeztük az orosz hatóságokat, illetve a budapesti nagykövetet arról, hogy egy orosz történelemkönyvben fasiszta felkelésnek titulálták 1956-ot. Arra voltunk kíváncsiak, hogy miért sértették meg magyarok millióit, de azt is tudni akartuk, hogy ha Oroszország számára ez egy parányi történelmi esemény, akkor mégis miért volt szükség annak kiforgatására, ezzel potenciálisan egymásnak ugrasztava a két népet? Végül arról is megkérdeztük őket, hogy várható-e valamilyen korrekció a tankönyv ügyében?

Amint arról lapunk is beszámolt korábban, az orosz elnök tanácsadója, Vlagyimir Megyinszkij nevéhez fűződik az a 11.-es tanulókat megcélzó történelemkönyv, amely válságnak írja le az akkori eseményeket. A ledöntött Sztálin-szobor fotójával illusztrált orosz tankönyv állítása szerint a Szovjetunió azért küldött csapatokat a hazánkba, hogy segítsen a tiltakozás elfojtásában.

A könyv mindemellett hibának nevezi, hogy a szovjet csapatok 1990-ben megkezdték a kivonulásukat Magyarországról.

Mindez azért is furcsa, mert Borisz Jelcin, Oroszország 1991 és 1999 közötti elnöke, hazánkban tett 1992. november 10–11-i hivatalos látogatása során bocsánatot kért az 1956-os forradalom során végbement „orosz beavatkozás” miatt, és átadta az 1956-os forradalomról Moszkvában őrzött dokumentumoknak egy jelentős részét is.

Ami abban az orosz történelemkönyvben áll, az magyar szempontból kétségtelenül történelemhamisítás. Ezzel mi, magyarok nem tudunk mit kezdeni. Számunkra ez gyomorgörcsöt okoz, mert ugye ezt hallgattuk a szabadságharc után 33 évig.

– fogalmazott a témáról az Inforádió megkeresésére Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese.

Máthé Áron arról is beszélt, hogy szerinte 1956 régi-új orosz értelmezése megnehezítheti majd a magyar és az orosz kutatók közös munkáját, ami eddig kifejezetten eredményes volt.

A magyar külügy is reagált a hírekre, Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára az Origó kérdésére kifejtette: 

1956-ban a magyar emberek fellázadtak a kommunista diktatúrával szemben, ez világos, egyértelmű tény, nem vitakérdés. Minden ezzel ellentétes állítás hamis. Ami történt, annyira egyértelmű, hogy erről nem nyitunk vitát senkivel 

Borítókép: Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc során lefejezett Sztálin-szobor. (Forrás: Historic Vids/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.