Történelemhamisítás az új orosz tankönyv 1956-ról

A Nyugat által szervezett fasiszta lázadásnak állítja be az 1956-os magyar forradalmat egy új orosz tankönyv, és hibának nevezi a szovjet csapatok 1990-es kivonulását Magyarországról – számolt be róla a G7 portál. A Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese szerint ez történelemhamisítás, és hasonlóan elítélő véleményt fogalmazott meg a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója is.

MAGYAR NEMZET
Forrás: INFOSTART.HU2023. 08. 28. 21:47
Budapest, 2020. november 30. Az IN MEMORIAM 1956. Oktober 25. emlékhely lejárata a Parlament elõtt esti kivilágításban. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A történelemtankönyvet Vlagyimir Megyinszkij, Putyin elnök tanácsadója írta a 11.-es diákok számára. A kötetben két bekezdés szól az 1956-os magyar forradalomról és szabadságharcról, amelyet a szovjet csapatok vertek le.

A mai Oroszországban mostantól azt tanítják a gyerekeknek, hogy „a magyar válságot a nyugati titkosszolgálatok és az általuk támogatott belső ellenzék akciói katalizálták. A Szovjetunió csapatokat vezényelt Magyarországra és segített a magyar hatóságoknak a tiltakozás elfojtásában.”

A ledöntött Sztálin-szobor fotójával illusztrált orosz tankönyv fasiszta lázadásnak állítja be 1956-ot és hibának nevezi a szovjetek 1990-es kivonulását Magyarországról.

Az InfoRádió megkeresésére Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese nem ment el szó nélkül az új orosz történelmi kiadványban megfogalmazottak mellett.

Ami abban az orosz történelemkönyvben áll, az magyar szempontból kétségtelenül történelemhamisítás. Ezzel mi magyarok nem tudunk mit kezdeni. Számunkra ez gyomorgörcsöt okoz, mert ugye ezt hallgattuk a szabadságharc után 33 évig.

– A magyar szabadság, ahogyan a 90-es emléktörvény fogalmaz az 56-os eseményekből, a mártírok véréből fakadt. Ez olyan, mint amikor nem engedtünk a 48-ból. Nem engedünk 56-ból sem. Ez egy ilyen alapkő. Az egész XX. századunk 1956 körül forog. Az a tengely – mondta el a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese.

Máthé Áron arról is beszélt, hogy szerinte 1956 régi-új orosz értelmezése megnehezítheti majd a magyar és az orosz kutatók közös munkáját, ami eddig kifejezetten eredményes volt.

– Eddig nekünk az orosz levéltári kollégákkal jó együttműködésünk volt. Ilyenkor nehéz helyzetben van az ember, mert náluk vannak olyan dolgok, amik nekünk kellenek. Mi intéztük a 680 ezer egyéni karton hazahozatalát a málenkij robotosok és a hadifoglyok kérdésében. Kiadtunk könyveket a hruscsovi irodalompolitikáról. Ez a tankönyv nem jön jókor – tette hozzá Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese az InfoRádiónak.

Az új orosz történelemtankönyvet a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója is felháborítónak tartja.

Demeter Szilárd a Telex megkeresésére azt közölte, hogy: „az embertelen diktatúrák attól még embertelenek és diktatúrák maradnak, hogy valakik utólagosan elkezdik kozmetikázni.”

Korábban a Magyar Nemzet beszámolt arról is, hogy történelemhamisítást követett el az ukrán propaganda is Kárpátalján.

Nem tükrözi a történelmi hűséget a Kárpátalján megjelent, orosz agressziót elítélő óriásplakátokon photoshopolt kép

az orosz hadsereg ugyanis 1849-ben még nem használta zászlóján a jelenlegi fehér-kék-piros trikolórt. 

A zömében magyarok lakta ukrajnai térségben a magyarországihoz hasonló plakátkampány indult 

Hegedűs László magyar festő Petőfi halála című festményének meghamisításával. 

Az orosz agressziót elítélő, az 1848–1849-es, valamint az 1956-os magyar forradalmat és szabadságharcot az orosz–ukrán háborúval történelmi párhuzamba állító óriásplakátok egyikén magyar és ukrán nyelven azt írják, „Oroszország ölte meg Petőfit – Oroszország gyilkol minket”, alatta pedig két kép látható.

A jobboldali Ukrajna térképét ábrázolja, amint orosz rakétatámadás alatt áll, míg a bal oldalon Hegedűs László Petőfi halála című festménye. Illetve majdnem, ugyanis a plakát készítői 

Photoshop segítségével az eredeti festményen lévő sárga-kék zászlós lándzsákat meghamisították, és kicserélték fehér-kék-piros, cári sasos lobogós lándzsákra. Ennek oka feltehetően az, hogy a képen Petőfit leterítő kozákok zászlója és az ukrán zászló színei gyakorlatilag megegyeznek.

Babucs Zoltán hadtörténész, a Magyarságkutató Intézet vezető kutatója lapunknak úgy fogalmazott, a XIX. század derekán az orosz hadsereg katonai zászlóin a cári korona és a kétfejű sas szerepelt, annak szélein az uralkodó nevének monogramjával.

Habár az orosz „civil” zászlókon már a XVII. század végén voltak fehér-kék-piros színek, azokat trikolórformában 1849-ben még nem használta a hadsereg

– mondta a történész. Hozzátette, amikor 1849. július 31-én Segesvár mellett megingott a magyar sereg, annak üldözésére vetették be az orosz lovasságot, és valószínűsíthetően a nassaui herceg nevét viselő 5. ulánusezred egyik katonája érhette utol menekülés közben Petőfit. 

A Hegedűs László-féle, pátoszt sugárzó festményen a dzsidák kék-sárga zászlócskái a Nassau-ulánusok egyenruhaszíneit mutatják

– mondta Babucs Zoltán.

Hogy ki finanszírozta a Kárpátalján található, kép- és történelemhamisítással készített posztereket, egyelőre nem tudni, szemben a magyarországi „Ruszkik, haza!” feliratú óriásplakátokkal.

Borítókép: Az IN MEMORIAM 1956. Oktober 25. emlékhely lejárata a Parlament előtt esti kivilágításban (Fotó:MTVA/Róka László) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.