Történelemhamisítás Kárpátalján

Még a történelmi látszatra sem ügyeltek azoknál a kárpátaljai plakátoknál, amelyeken Hegedűs László festménye látható, és amelyeken a kék-sárga zászlókat az orosz lobogó színeire cserélték. Az orosz hadsereg ugyanis 1849-ben még nem használta zászlóján a jelenlegi fehér-kék-piros trikolórt.

Magyar Nemzet
2023. 05. 03. 19:00
Kárpátalján photoshoppal készített plakátokat helyeztek ki.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

KÁRPÁTALJA

Nem tükrözi a történelmi hűséget a Kárpátalján megjelent, orosz agressziót elítélő óriásplakátokon photoshopolt kép

az orosz hadsereg ugyanis 1849-ben még nem használta zászlóján a jelenlegi fehér-kék-piros trikolórt. 

A zömében magyarok lakta ukrajnai térségben a magyarországihoz hasonló plakátkampány indult 

Hegedűs László magyar festő Petőfi halála című festményének meghamisításával. 

Az orosz agressziót elítélő, az 1848–1849-es, valamint az 1956-os magyar forradalmat és szabadságharcot az orosz–ukrán háborúval történelmi párhuzamba állító óriásplakátok egyikén magyar és ukrán nyelven azt írják, „Oroszország ölte meg Petőfit – Oroszország gyilkol minket”, alatta pedig két kép látható.

A jobboldali Ukrajna térképét ábrázolja, amint orosz rakétatámadás alatt áll, míg a bal oldalon Hegedűs László Petőfi halála című festménye. Illetve majdnem, ugyanis a plakát készítői 

Photoshop segítségével az eredeti festményen lévő sárga-kék zászlós lándzsákat meghamisították, és kicserélték fehér-kék-piros, cári sasos lobogós lándzsákra. Ennek oka feltehetően az, hogy a képen Petőfit leterítő kozákok zászlója és az ukrán zászló színei gyakorlatilag megegyeznek.

Babucs Zoltán, hadtörténész, a Magyarságkutató Intézet vezető kutatója lapunknak úgy fogalmazott, a XIX. század derekán az orosz hadsereg katonai zászlóin a cári korona és a kétfejű sas szerepelt, annak szélein az uralkodó nevének monogramjával. 

Habár az orosz „civil” zászlókon már a XVII. század végén voltak fehér-kék-piros színek, azokat trikolórformában 1849-ben még nem használta a hadsereg

– mondta a történész. Hozzátette, amikor 1849. július 31-én a Segesvár mellett megingott a magyar sereg, annak üldözésére vetették be az orosz lovasságot, és valószínűsíthetően a nassaui herceg nevét viselő 5. ulánusezred egyik katonája érhette utol menekülés közben Petőfit. 

 A Hegedűs László-féle, pátoszt sugárzó festményen a dzsidák kék-sárga zászlócskái a Nassau-ulánusok egyenruhaszíneit mutatják

– mondta Babucs Zoltán.

Hogy ki finanszírozta a Kárpátalján található, kép- és történelemhamisítással készített posztereket, egyelőre nem tudni, szemben a magyarországi „Ruszkik, haza!” feliratú óriásplakátokkal. 

Az a kampány ugyanis a Nyugati Pályán Facebook-oldal megbízásából készült, és azt az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége támogatta.

A Magyar Nemzet megkereste a nagykövetséget, hogy megtudjuk, a kárpátaljai plakátok támogatásában is részt vettek-e, ám lapzártánkig nem kaptunk választ.

Borítókép: Plakátkampány indult Kárpátalján is (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.