Photoshopolt háborús propaganda Kárpátalján

„Oroszország ölte meg Petőfit” – hirdetik az orosz agressziót elítélő óriásplakátok Kárpátalján, ahol a magyarországi, Ruszkik, haza! feliratú poszterekhez hasonlók jelentek meg. A mellékelt képen egy XIX. századi magyar festő alkotása látható, amelyen az eredetileg sárga-kék – a jelenlegi ukránra hasonlító – zászlós lándzsákat meghamisították, és kicserélték fehér-kék-piros, cári sasos lobogós lándzsákra.

Munkatársunktól
2023. 05. 03. 5:20
Kárpátalján photoshoppal készített plakátokat helyeztek ki.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hegedűs László magyar festő Petőfi halála című festményének meghamisításával indult a magyarországihoz hasonló plakátkampány Kárpátalján. Az orosz agressziót elítélő, az 1848–1849-es, valamint az 1956-os magyar forradalmat és szabadságharcot az orosz–ukrán háborúval történelmi párhuzamba állító óriásplakátok a magyar–ukrán határ menti városokban jelentek meg,

a poszterek egyik változatán magyar és ukrán nyelven azt írják, „Oroszország ölte meg Petőfit – Oroszország gyilkol minket”, alatta pedig két kép látható. 

A jobboldali Ukrajna térképét ábrázolja, amint orosz rakétatámadás alatt áll, míg a bal oldalon 

Hegedűs László Petőfi halála című festménye. Illetve majdnem, ugyanis a plakát készítői photoshop segítségével az eredeti festményen lévő sárga-kék zászlós lándzsákat meghamisították, és kicserélték fehér-kék-piros, cári sasos lobogós lándzsákra. Ennek oka feltehetően az, hogy a képen Petőfit leterítő kozákok zászlója és az ukrán zászló színei gyakorlatilag megegyeznek.

Az eredti festményen nem orosz lobogók vannak.
Hegedűs László Petőfi halála című festményén kék-sárga zászlók láthatók. Forrás: Wikipédia

A másik plakáton az olvasható magyarul és ukránul: „Oroszország gyilkolta Magyarországot, gyilkolja Ukrajnát”. A felirat alatti képek egyike egy lyukas magyar zászlót ábrázol a Corvin közben, míg a plakát jobb oldalán egy lebombázott épület látható az ukrán lobogóval, arra utalva, hogy 1956-ban Oroszország Magyarországot gyilkolta, most pedig Ukrajnát.

A kétnyelvű plakátokról elsőként a Csehszlovák Kém nevezetű Facebook-oldalon számoltak be, de 

arról egyelőre nem tudni, ki finanszírozta a kép- és történelemhamisítással készített posztereket. 

Sajtóhírek szerint az egyik plakáton lévő QR-kód az ukrán legfőbb ügyészség weboldalára vezet, ahol az orosz háborús bűnöket sorolják. A Telex megkereste az ukrán vádhatóságot, hogy van-e közük a plakátokhoz, amire azt válaszolták, 

a legfőbb ügyészség nem rendelte el az említett óriásplakátok gyártását és elhelyezését. A főügyészségnek a kihelyezésükkel kapcsolatban sincs információja.

A portál szerint a Petőfi halálát ábrázoló, meghamisított plakátokon lévő kód a magyar Honvédelmi Minisztérium oldalán lévő, 2012-es, a segesvári csatáról szóló cikkre vezet. Információik szerint egy, Ukrajinszke Zakarpattia (Ukrán Kárpátalja) nevű oldalnak lehet köze a plakátokhoz, de az oldal üzemeltetői ismeretlenek, és nincs konkrét bizonyíték az összefüggésre.

Szemben a kárpátaljai kétnyelvű plakátokkal, a Magyarországon közzétett „Ruszkik, haza!” feliratú óriásposztereknél lehet tudni, hogy 

a kampány a Nyugati Pályán Facebook-oldal megbízásából készült, és azt az USA budapesti nagykövetsége támogatta. A több mint harmincezer követővel rendelkező oldal célja, „hogy megszólítsa azokat, akiket érdekel Magyarország jelene és jövője”; 2020 februárjában hozták létre, és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének támogatásával a Flow PR Kft. kommunikációs ügynökség üzemelteti.

Az amerikai pénzből indított kampány a magyar kormány azonnali tűzszünetre és békepártiságra épülő álláspontjának ellensúlyozására szolgál, miután az Országgyűlés március végén elfogadta a Fidesz–KDNP által benyújtott, az orosz–ukrán háború első évfordulójáról szóló békepárti határozati javaslatot. Az első plakátok megjelenése után Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt mondta

több mint hat és fél évtizedet késtek az amerikaiak. 

Hozzátette, mi örültünk volna annak, ha itt, Magyarországon 1956-ban a megszálló szovjet csapatok hazaküldésében ők is részt vesznek.

Borítókép: Kárpátalján photoshoppal készített plakátokat helyeztek ki (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.