Vlagyimir Putyin: Hiba volt tankokat küldeni Magyarországra 1956-ban

Az orosz elnök szerint az Egyesült Államok ugyanazokat a hibákat követi el, mint a Szovjetunió.

Forrás: Reuters2023. 09. 12. 11:08
PUTYIN, Vlagyimir
Kubinka, 2023. augusztus 14. Vlagyimir Putyin orosz elnök videókapcsolaton keresztül mond beszédet a Hadsereg-2023 Nemzetközi Haditechniai Fórum megnyitóünnepségén a Moszkvához közeli kubinkai Patriot parkban 2023. augusztus 14-én. A haditechnikai bemutatót augusztus 14. és augusztus 20. között rendezik az orosz védelmi minisztérium kubinkai légibázisán és az alabinói gyakorlóterén. MTI/AP/Kreml pool/Mihail Klimentyev Fotó: Mihail Klimentyev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hiba volt” – fogalmazott Vlagyimir Putyin orosz elnök az 1956-ban Magyarországra és 1968-ban Csehszlovákiába küldött, a tüntetéseket leverő tankokról, amikor a politikust a Szovjetunió gyarmatosító politikájáról kérdezték – hívta fel a figyelmet a Reuters hírügynökség.

Külpolitikailag nem helyes olyasmit tenni, ami sérti más népek érdekeit

– mondta Putyin utalva azon orosz álláspontra, miszerint a Nyugat beleszól országa ügyeibe, és nem veszi figyelembe biztonsági aggályait a NATO keleti terjeszkedésével kapcsolatban.

Putyin szerint az Egyesült Államok ugyanazokat a hibákat követi el, mint a Szovjetunió, szerinte Washingtonnak „nincsenek barátai, csak érdekei”. Azonban a Reuters szerint az orosz elnök éppen azzal sérti egy másik ország érdekeit, hogy tavaly februárban háborút indított Ukrajna ellen.

Amint arra a portál is emlékeztet, az 1956-os magyar szabadságharcot a szovjet tankok és csapatok verték le, a harcokban legalább 2600 magyar katona vesztette életét. Az 1968-as prágai tavasznak pedig ugyancsak a szovjet erők megszállása vetett véget, cseh történészek szerint ez 137 halálos áldozattal járt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, nagy port kavart, hogy egy orosz történelemkönyvben – amelyet Vlagyimir Megyinszkij, Putyin elnök tanácsadója írt a 11. osztályos diákoknak – fasiszta felkelésnek titulálták 1956-ot. Később a budapesti orosz nagykövetség tagadta, hogy a végleges tankönyv valóban így tenne.

A Magyar Nemzet megkereste a Kremlt is az üggyel kapcsolatban, Dmitrij Peszkov elnöki szóvivőnek címzett levélben így fogalmaztunk:

„Az alábbi képen Oroszország jelenlegi elnöke éppen koszorút helyez el és tiszteleg 1956 hősei előtt 2006-ban. Kérdésem a következő: történt-e 2006 óta olyan változás, amely ennek a történelmi eseménynek az átértékeléséhez vezetett, vagy ez a tisztelgés ma is aktuális?”

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/AP/Kreml/Mihail Klimentyev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.