A szlovák elnök rágalmazási pert indított Robert Fico ellen

Zuzana Caputová szlovák államfő szerdán rágalmazási pert indított jó hírneve megvédése érdekében Robert Fico korábbi miniszterelnök ellen, amit azzal indokolt, hogy a volt kormányfő folyamatosan hazugságokat terjeszt róla – közölte a szlovák köztársasági elnöki hivatal a CTK cseh hírügynökséggel szerdán.

Forrás: MTI2023. 09. 13. 17:26
FICO, Robert
Nyitra, 2023. szeptember 12. Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetõje beszél támogatóihoz a Nyitrában rendezett kampányeseményen 2023. szeptember 12-én. A szlovákiai elõrehozott parlamenti választást szeptember 30-án tartják. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fico vezette Irány – Szociáldemokrácia (Smer–SD) jelenleg a legnépszerűbb politikai párt Szlovákiában a szeptember 30-án rendezendő előre hozott választások előtt bő két héttel. A CTK szerint Fico régóta állítja például, hogy Caputová az Egyesült Államok ügynöke és a szlovák államfő a pozsonyi amerikai nagykövetségtől kap utasításokat, illetve összekapcsolta az elnököt Soros György magyar származású amerikai befektető és tőzsdespekuláns tevékenységével.

Fico korábban azt hangsúlyozta, hogy sosem használt durva nyelvezetet a szlovák államfővel kapcsolatos kijelentései során.

Az államfő tisztában van vele, hogy közszereplőként az élesebb bírálatokat is köteles eltűrni. Azonban nem köteles tűrni a fokozódó nyilvános zaklatást és a teljesen alaptalan rágalmakat, amelyek szerint alkotmány- és törvénysértést követ el, illetve hogy egy másik országot szolgálna

– fogalmazott a szlovák köztársasági elnöki hivatal közleménye. Caputová idén tavasszal már bejelentette, hogy jogi keresetet nyújt be Ficóval szemben, miután az államfő közölte: ő és közeli hozzátartozói halálos fenyegetéseket kaptak. A szlovák elnök akkor azzal vádolta Ficót, hogy támadásaival nyilvános célponttá tette őt.

Caputová ötéves elnöki mandátuma 2024 júniusában jár le, és már korábban közölte: nem indul újra a posztért. 2022-ben egy szlovák bíróság már eltiltotta Lubos Blahát, az Irány–Szociáldemokrácia elnökhelyettesét attól, hogy amerikai ügynöknek és árulónak nevezze a szlovák államfőt.

Borítókép: Robert Fico, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer–SD) párt vezetője beszél támogatóihoz a Nyitrában rendezett kampányeseményen 2023. szeptember 12-én. A szlovákiai előre hozott parlamenti választást szeptember 30-án tartják (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.