Európa egyik vezető politikusa szerint Oroszországot nem lehet vasfüggönnyel elzárni a világtól

Szlovákia korábbi miniszterelnöke Orbán Viktorhoz hasonlóan a béke fontosságát hangsúlyozza.

2023. 09. 13. 12:48
FICO, Robert
Nyitra, 2023. szeptember 12. Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetõje beszél támogatóihoz a Nyitrában rendezett kampányeseményen 2023. szeptember 12-én. A szlovákiai elõrehozott parlamenti választást szeptember 30-án tartják. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontosnak tartjuk az európai uniós tagságot, de fenntartjuk a jogot, hogy eltérő nézeteket és bírálatokat is megfogalmazzunk az unió működésével és az intézményeivel kapcsolatban – jelentette ki Robert Fico korábbi szlovák miniszterelnök a sajtótájékoztatóján, amelyen pártja, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer–SD) külpolitikai prioritásait ismertette.

A Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál közlése szerint a pártelnök kijelentette: tiszteletben kell tartani, hogy minden ország a maga útját járhatja, és kezelheti a belügyeit. Fico, akit a szeptemberi 30-i szlovákiai választások esélyesének tartanak, elmondta: ha a párt tagja lesz az új kormánynak, egyeztetni akarja az alapvető külpolitikai álláspontokat az uniós partnerekkel és a NATO-tagállamokkal.

– A Smer számára a nemzetállami érdekek védelme az elsődleges – hangsúlyozta. Majd hozzátette:  

Az EU- és NATO-tagság Szlovákia lételeme, ám nem minden helyes és igazságos, ami Brüsszelből vagy Washingtonból érkezik.

Példaként említette a tagállamok vétójogának megvonására tett kísérleteket, továbbá azt is, hogy nem ért egyet az EU szankciós politikájával sem, ha az veszélyezteti Szlovákia gazdasági érdekeit és a lakosság életszínvonalát.

Egyszer véget ér az ukrajnai háború, és a mi kötelességünk lesz helyreállítani a kapcsolatokat Oroszországgal. Nem választhatja el a világtól egy vasfüggöny

 – jelentette ki Robert Fico, kiemelve, hogy az EU-nak és Oroszországnak kölcsönösen szüksége van egymásra. Arról is beszélt, hogy a Smer visszautasítja az ukrajnai háborús konfliktus elnyújtását, nem kívánja katonailag támogatni Ukrajnát, és azonnali béketárgyalásokat fog szorgalmazni.

A Denník N szlovákiai napilap a beszéd kapcsán kiemelte, 

Robert Fico ugyanúgy azt hangsúlyozza kampányában, hogy a béke pártján áll, akárcsak Orbán Viktor magyar kormányfő.

A lap kiemeli, mindketten populista, karizmatikus vezetők, bár az egyik a jobboldalhoz, a másik a baloldalhoz áll közelebb. A cikk szerint nem lenne meglepő, hogy ha Fico, aki retorikailag is utánozza Orbán Viktort, hatalomra kerülne.

A legnagyobb szlovák ellenzéki párt vezetője eközben szerdai sajtótájékoztatóján 

a szlovák–magyar határ ellenőrzésének ideiglenes újrabevezetésére szólította fel a szlovák kormányt.

Robert Fico elmondta: amennyiben az Ódor Lajos vezette, ügyvezető szlovák kormány nem tesz eleget az illegális migráció megfékezését célzó intézkedés bevezetésének, akkor a többi ellenzéki pártot megszólítva rendkívüli parlamenti ülést indítványoznak egy ilyen irányú parlamenti határozat elfogadásának céljával.

A legerősebb szlovák ellenzéki párt elnöke az ideiglenes határellenőrzés bevezetésének szükségességét azzal is indokolta, hogy az illegális bevándorlók miatt kialakult kritikus helyzet még rosszabbá válhat Szlovákiában, amennyiben a migráció megfékezésére Németország és Csehország is határellenőrzést vezet be.    

 

Borítókép: Robert Fico, az Irány – Szociáldemokrácia párt vezetője beszél támogatóihoz a Nyitrában rendezett kampányeseményen 2023. szeptember 12-én. A szlovákiai előre hozott parlamenti választást szeptember 30-án tartják (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.